Eerste lokale zomerse dag van 2023 is een feit

Eerste lokale zomerse dag van 2023 is een feit

METEO ALBLASSERDAM – De afgelopen dagen hebben we veelvuldig te maken gehad met fraai lenteweer en de zon heeft goede zeken gedaan. Op veel plaatsen in ons land is het al dagenlang achtereenvolgens droog en wat betreft de temperatuur bevinden we ons ook nog eens in de aanvoer van warme lucht. Afgelopen weekend zijn op een flink aantal plaatsen temperaturen gemeten (ruim) boven de 20 graden. Kortom: lekker weer dus om buiten te vertoeven en te wandelen, fietsen of een terrasje te pakken bijvoorbeeld.

Ook maandag profiteren we nog van de warme lucht en zijn zelfs nog hogere maximumtemperaturen gemeten. Sterker nog: de eerste lokale zomerse dag van 2023 is vandaag een feit. Er mag van een zomerse dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 25,0 graden op de thermometer. Zondag leek dit op voorhand al te gaan lukken, maar de zomerse grens van 25,0 werd uiteindelijk toch nergens gehaald.

Officieel was maandag geen sprake van een zomerse dag. Op het hoofdstation in De Bilt kwam de temperatuur in de middag niet verder dan 24,3 graden. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg het kwik rond halverwege de maandagmiddag naar 22,6 graden.

Eerste lokale zomerse dag van 2023

Dit jaar hebben we er bijna twee weken langer op moeten wachten dan vorig jaar, maar de eerste lokale zomerse dag van 2023 is dan nu echt een zekerheid, eindelijk! In 2022 werd het namelijk op 9 mei voor het eerst dat jaar lokaal in het land meer dan 25 graden. Die dag werd de hoogste temperatuur bereikt op het KNMI-meetstation in het Limburgse Ell: 25,8 graden. Zes dagen later was ook de eerste officiële warme dag van 2022 een feit. Op 15 mei werd het in De Bilt precies 25,0 graden.

Maandag was in een groot deel van het land nogmaals sprake van een warme lentedag met temperaturen boven de 20 graden. De hoogste waarden werden bereikt in het oosten, direct aan zee was het wel merkbaar minder warm. In de provincies Gelderland en Overijssel kon er regionaal zelfs een temperatuur worden afgelezen van tenminste 25 graden op de thermometer. Op het KNMI-meetstation in het Gelderse Hupsel werd de zomerse grens van 25,0 graden het eerst bereikt en daar is vandaag ook de hoogste temperatuur gemeten: 25,7 graden. In Deelen (Gelderland) en Twente (Overijssel) wist het kwik te stijgen naar 25,6 graden. Ook in het Limburgse Arcen was met een maximumtemperatuur van precies 25,0 graden nipt sprake van een zomerse dag.

Helaas houdt het warme weer niet lang meer stand, want vanaf dinsdag voert de noordelijke wind namelijk beduidend koelere lucht aan naar ons land.

[bericht geplaatst op maandag 22 mei 2023 om 14.46 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 22 mei 2023 om 17.06 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0