Voor het eerst in 2023 sterke zonkracht gemeten

Voor het eerst in 2023 sterke zonkracht gemeten

METEO ALBLASSERDAM – De zon staat in deze tijd van het jaar overdag hoog aan de hemel. Het blijft lang licht en we kunnen goed merken dat de zon behoorlijk wat kracht heeft. Dit zien we terug in de metingen van de zonkracht (UV-index) en de intensiteit van de zonnestraling.

In de periode tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op z’n hoogst aan de hemel staat, is het verstandig om de huid niet te lang bloot te stellen aan directe zonnestraling. Dit om verbranding van de huid te voorkomen.

UV straling

De hoeveelheid UV straling afkomstig van de zon die het aardoppervlak bereikt is afhankelijk van hoe hoog de zon aan de hemel staat. Dit varieert van seizoen tot seizoen en het moment van de dag. Tijdens de zomermaanden en vooral in de periode rond 21 juni wordt de hoogste zonkracht gemeten. Tijdens de wintermaanden wordt uiteraard de laagste zonkracht gemeten. In deze tijd van het jaar (eind mei) ligt de maximale zonkracht in Nederland rond 6 of 7. Dit betekent matige tot sterke zonkracht.

De temperatuur heeft overigens geen directe invloed op de zonkracht. Zo kan bijvoorbeeld op een zonnige, koele zomerdag met een temperatuur van 18 graden de zonkracht hoger zijn dan een zonnige zomerdag met een temperatuur van 25 graden. Bewolking, maar ook andere factoren hebben wel invloed op de zonkracht.

Eerste sterke zonkracht gemeten van 2023

Op ons meetstation in Alblasserdam worden zowel zonkracht (UV-index) als zonnestraling gemeten. Vandaag is op het meetstation van Meteo Alblasserdam voor het eerst in 2023 sterke zonkracht gemeten. Dat betekent een zonkrachtgetal van 7-8. In Alblasserdam is donderdagmiddag een maximale zonkracht gemeten van 7.3. De huid kan bij te lange blootstelling aan sterke zonkracht snel verbranden.

Vorig jaar werd sterke zonkracht iets vroeger gemeten dan dit jaar. In 2022 was dat vier dagen eerder, op 21 mei werd die dag een maximale zonkracht gehaald van 7.1. De laatste keer tot vandaag dat in Alblasserdam sterke zonkracht is gemeten was op 2 augustus 2022: 7.2.

Bekijk voor de actuele metingen van de zonkracht op ons meetstation onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op donderdag 25 mei 2023 om 15.49 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0