Zon, droog weer en warmer tijdens het Pinksterweekend

Zon, droog weer en warmer tijdens het Pinksterweekend

METEO ALBLASSERDAM – Afgelopen maandag werd de eerste lokale zomerse dag van dit jaar genoteerd, maar daarna werd de warme lucht snel uit ons land verdreven. Vanaf dinsdag zorgden overwegend noordelijke winden voor een aantal koelere dagen. Ook tijdens de nachten koelde het flink af en was het behoorlijk fris te noemen. Sterker nog: deze week is er regionaal zelfs nog nachtvorst gemeten (vorst op 10 cm hoogte).

Inmiddels zit de temperatuur weer in een stijgende lijn en het weer is prachtig. En dat met het Pinksterweekend in het vooruitzicht. Zo zijn vrijdagmiddag in het zuiden van het land temperaturen gemeten tot lokaal 20 graden. Daarnaast konden we volop genieten van de zon. Op veel plaatsen was het een zonnige vrijdag en van neerslag is voorlopig geen sprake.

Wat voor weerbeeld kunnen we verwachten tijdens het Pinksterweekend en wat voor temperaturen staan er op het programma voor de komende dagen? U leest de details over het weer verder in dit bericht van Meteo Alblasserdam.

Zon en droog weer tijdens het Pinksterweekend

De weersvooruitzichten voor het Pinksterweekend zien er veelbelovend uit en dus zal het lekker weer zijn om buiten te vertoeven en er op uit te trekken. Voor de zon is veel ruimte weggelegd, het blijft droog en op zowel zaterdag als zondag wordt het op een flink aantal plaatsen 20 graden of meer.

Zaterdag kunnen we dankzij een aanhoudende hogedruksituatie boven onze omgeving opnieuw prachtig lenteweer verwachten. Wel neemt de hogedruksituatie gedurende dit weekend tijdelijk wat af. Er is iets minder wind en de temperatuur gaat omhoog. Er is volop ruimte voor de zon, maar soms komen ook enkele hoge sluierwolken voor. In het noorden zijn er met name in de ochtend aanvankelijk nog wolken. Het blijft overal droog. Na een behoorlijk frisse start stijgt de temperatuur in de middag naar 18 tot maximaal 23 graden, de hoogste waarden in het zuid(oost)en van het land. De noord tot noordoostenwind is zwak tot matig. Langs de westkust wordt de wind later op de dag soms vrij krachtig.

Eerste Pinksterdag verloopt net iets minder zonnig dan de zaterdag, maar nog steeds kunnen we prachtig weer verwachten. Er is veel zonneschijn, maar soms trekken ook sluierwolken over het land. Bovendien kunnen in de loop van de dag boven land zo her en der enkele onschuldige wolken ontstaan. In het uiterste noorden kunnen op een naderende, zwakke storing (koufront) wat meer wolken voorkomen. Het blijft droog. In de middag is er met name in de zuidelijke helft van het land op een flink aantal plaatsen weer sprake van warm weer. Na een frisse start stijgt de temperatuur naar 16 tot hooguit 23 graden. De hoogste waarden worden bereikt in het zuid(oost)en. De noord tot noordoostenwind neemt toe en het gaat stevig waaien. Boven land wordt de wind matig tot vrij krachtig. Aan zee, op het IJsselmeer en in het Waddengebied neemt de wind toe naar krachtig.

Tweede Pinksterdag wordt het weerbeeld bepaald door een sterk hogedrukgebied met centrum boven het Verenigd Koninkrijk. Het weerbeeld blijft fraai en er is wederom behoorlijk wat ruimte voor de zon. Wel voert de noordelijke wind koelere lucht aan naar ons land. Helemaal zonnig zal het niet zijn, want vanuit het noorden trekken ook (sluier)wolken over het land. Het blijft droog. Na een frisse start stijgt de temperatuur in de middag naar 13 tot 19 graden. De hoogste waarden worden gehaald in het zuid(oost)en. De wind komt uit het noorden tot noordoosten en is boven land matig. Aan zee, op het IJsselmeer en in het Waddengebied staat er een vrij krachtige wind. Langs de zuidwest- en westkust neemt de wind later op de dag toe naar krachtig.

Weersvooruitzichten zaterdag 27 tot en met maandag 29 mei 2023
Weersvooruitzichten zaterdag 27 tot en met maandag 29 mei 2023

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

Meteo Alblasserdam wenst u een fijn Pinksterweekend toe!

[bericht geplaatst op vrijdag 26 mei 2023 om 22.30 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 29 mei 2023 om 12.03 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0