Eerste officieel matige vorstdag gemeten van het winterseizoen 2023-2024

Eerste officieel matige vorstdag gemeten van het winterseizoen 2023-2024

METEO ALBLASSERDAM – De winter en vrieskou zijn terug in ons land en ook de zon is eindelijk terug in het weerbeeld. De lucht is blauw en het weer stralend. De noordoostenwind voert niet alleen koude, maar ook droge lucht aan naar onze omgeving. Door de stevige wind in combinatie met de al lage temperaturen voelt het aanzienlijk kouder aan buiten.

Vooral tijdens de avond, nacht en ochtend vriest het in het hele land en op uitgebreide schaal zelfs matig. Maandag kwam het regionaal ook tot een ijsdag en ook dinsdag kunnen we dat namelijk verwachten. Bovendien is dinsdag voor het eerst in het huidige winterseizoen 2023-2024 officieel matige vorst gemeten op het hoofdstation in De Bilt.

Eerste officieel matige vorstdag

Ruim een maand geleden werd voor het eerst dit winterseizoen lokaal matige vorst gemeten in ons land. Dat was op 30 november, één dag voor de start van de meteorologische winter. Die dag had de provincie Friesland de primeur. Op het KNMI-weerstation in Leeuwarden daalde de temperatuur toen naar -5,4 graden op de thermometer. Dinsdag is nu ook de eerste officieel matige vorstdag van deze winter gemeten. Er mag van matige vorst worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 m boven de grond) lager komt dan -5,0 graden. Bij temperaturen tussen de -5,1 graden en -10,0 graden is sprake van matige vorst. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een minimumtemperatuur bereikt van -5,6 graden. Vriezen deed het overal in het land en op uitgebreide schaal is matige vorst gemeten. In het binnenland daalde de temperatuur plaatselijk tot -7 graden. Tot vandaag is er op 1 maart van het afgelopen jaar voor het laatst een officieel matige vorstdag gemeten. Die dag daalde het kwik naar -5,8 graden op de thermometer.

[bericht geplaatst op dinsdag 9 januari 2024 om 12.17 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0