Grote weersomslag op komst: Van winterweer naar storm Isha

Grote weersomslag op komst: Van winterweer naar storm Isha

METEO ALBLASSERDAM – Er staat ons op korte termijn een grote weersomslag te wachten. Het einde aan een periode met winterweer is in zicht. De vorst, sneeuw, ijs en gladheid gaan geleidelijk verdwijnen en storm Isha is in aantocht. Bovendien brengt Isha vanaf het einde van de zondagavond (zeer) zware windstoten met zich mee. Daarnaast volgt meteen na dit weekeind een overgang naar een wisselvallig en (zeer) zacht weertype. Aan het begin van deze maand kreeg ons land ook al met winterstorm Henk te maken.

Winterstorm Isha

Storingen komen vanuit het westen geleidelijk onze kant op en op de Atlantische Oceaan is stormdepressie Isha zich aan het ontwikkelen om zondag verder koers te zetten naar het Verenigd Koninkrijk. Ook Nederland krijgt aan het einde van dit weekeinde te maken met de invloed van winterstorm Isha. Een actief windveld bereikt ons land vanaf de zondagavond en daardoor gaat de wind flink aantrekken. Aan zee gaat het stormen en in het hele land moet er worden opgepast voor (zeer) zware windstoten. Het zwaartepunt van de storm wordt in ons land tussen het einde van de zondagavond en de vroege maandagochtend verwacht. De Britse weerdienst gaf afgelopen vrijdag al een naam aan de naderende stormdepressie en heet Isha. Isha is de negende naam uit de namenlijst van de Westgroep van het huidige stormseizoen 2023-2024.

Op onderstaand satellietbeeld is Isha duidelijk terug te herkennen op de Atlantische Oceaan. Het beeld is van zaterdagmiddag 20 januari 2024, 13.00 uur lokale tijd.

Winterstorm Isha
Winterstorm Isha

Tussen zondagavond en maandagochtend onstuimig en (zeer) zware windstoten vanwege Isha

Weersvoorspelling tot en met maandagmiddag

Zondagochtend vriest het landinwaarts op veel plaatsen eerst nog licht, in Limburg mogelijk lokaal matig. Plaatselijk kan het glad zijn. Vanuit het westen wordt op een storing veel bewolking aangevoerd. Voor de zon is weinig of geen ruimte weggelegd. Vooral in de ochtend valt verspreid over het land soms wat (lichte) regen of winterse neerslag. Ook in de middag valt plaatselijk wat lichte (mot)regen, maar veel valt er niet. Het blijft dan grotendeels droog. De temperatuur stijgt in de middag naar 4 graden in het binnenland en maximaal 8 graden direct aan zee. De zuidenwind is boven land matig tot vrij krachtig. Aan zee en langs de kust staat er een krachtige of harde wind, kracht 6-7. Aan zee is overdag een kleine kans op zware windstoten tot rond 80 km/u.

Zondagavond is er veel bewolking. Aanvankelijk is het nog op de meeste plaatsen droog, maar in de tweede helft van de avond volgen vanuit het westen perioden met regen. De zuidenwind neemt geleidelijk in kracht toe. Aan zee wordt de wind hard of stormachtig, kracht 7-8. Aan het einde van de avond is langs de noordwestkust al kans op storm, kracht 9. Verder moet er aan het einde van de avond aan zee en langs de kust rekening worden gehouden met (zeer) zware windstoten tot rond 100 km/u.

Zondagnacht is er veel bewolking. Het is bewolkt en vanuit het westen volgen perioden met regen die zich over het hele land zullen uitbreiden. Aan het begin van de nacht ligt de temperatuur tussen de 3 of 4 graden in het binnenland en rond 6 graden aan zee. In de loop van de nacht stroomt vanuit het westen milde lucht uit over ons land en loopt de temperatuur op. Vanwege storm Isha is het onstuimig. De zuid tot zuidwestenwind neemt verder in kracht toe. Landinwaarts wordt de wind krachtig of hard en komen zware windstoten voor van veelal 75-90 km/u. Aan zee en langs de kust is de wind stormachtig. Met name in het Waddengebied en langs de noordwest- en noordkust storm, kracht 9. Verder komen aan zee, langs de kust, op het IJsselmeer, in het Waddengebied en langs de noordwest- en noordkust zeer zware windstoten voor van 100-115 km/u.

Maandagochtend is het vanwege storm Isha aanvankelijk nog onstuimig. Het is bewolkt en er zijn perioden met (buiige) regen. In de loop van de ochtend trekt de regen geleidelijk naar het oosten weg. Vervolgens breekt de zon vanuit het westen door en wordt het enige tijd zonnig. In de loop van de middag neemt de bewolking weer toe en volgt een enkele verspreide bui. De temperatuur stijgt naar 9 tot maximaal 12 graden. De zuid tot zuidwestenwind is aan het begin van de ochtend in het binnenland vrij krachtig tot hard, kracht 5-7. Aan zee en langs de kust hard of stormachtig, kracht 7-8. Vooral in het Waddengebied en langs de noordwest- en noordkust kan het nog even stormen, kracht 9. Boven land komen zware windstoten voor van veelal 75-95 km/u. Aan zee en langs de kust zijn dat zeer zware windstoten voor van 100-115 km/u. In de loop van de ochtend neemt de wind snel in kracht af en worden de windstoten minder zwaar. In de middag is de wind matig tot krachtig en aan zee soms hard uit westelijke richtingen.

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op zaterdag 20 januari 2024 om 21.35 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 22 januari 2024 om 12.05 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

+1