Eerste officiële nachtvorst in De Bilt van dit najaar

Eerste officiële nachtvorst in De Bilt van dit najaar

METEO ALBLASSERDAM – Halverwege vorige maand keerde de nachtvorst weer terug in Nederland en kwam het lokaal in het land voor het eerst dit najaar tot vorst aan de grond. Daarmee diende de eerste nachtvorst van deze herfst zich ruim drie weken later aan dan in het najaar van 2022. Vorig jaar was dat namelijk het geval op 21 september. Vrijdagavond is ook op het hoofdstation in De Bilt voor het eerst dit najaar nachtvorst gemeten. Er mag van nachtvorst worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur aan de grond (10 cm hoogte) daalt tot onder het vriespunt.

Afgelopen zondag kon ook de eerste lokale vorstdag van deze herfst genoteerd worden. In het najaar van 2022 diende de eerste lokale vorstdag zich aan op 14 november.

Eerste officiële nachtvorst in De Bilt deze herfst

Ook in De Bilt is voor het eerst deze herfst nachtvorst gemeten en dat is ruim anderhalve maand later dan afgelopen jaar. Op het hoofdstation daalde de temperatuur in de loop van de vrijdagavond aan de grond tot onder het vriespunt. In het najaar van 2022 kwam het op 29 september tot de eerste officiële nachtvorst in De Bilt. Tijdens de avond koelde het snel af en was het fris. Niet alleen in de Bilt is nachtvorst gemeten, maar ook in andere delen van het land. In het (noord)oosten kwam het tot een lokale vorstdag.

Van een officiële vorstdag is dit najaar tot dusver nog geen sprake geweest. Hiervoor moet de minimumtemperatuur (1,5 m) op het hoofdstation dalen tot onder nul.

[bericht geplaatst op vrijdag 17 november 2023 om 23.00 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0