Eerste lokale vorstdag van dit najaar is een feit

Eerste lokale vorstdag van dit najaar is een feit

METEO ALBLASSERDAM – Dit najaar hebben we er lang op moeten wachten, maar de eerste lokale vorstdag van deze herfst is zondag inmiddels een zekerheid. Er mag van een vorstdag worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 m boven de grond) daalt tot onder de 0,0 graden. Ook in het najaar van 2022 bijvoorbeeld moesten we lang wachten op de eerste lokale vorstdag in Nederland. Toen was dat rond dezelfde tijd als dit najaar, namelijk twee dagen later op 14 november. Vijf dagen later kon ook in De Bilt de eerste officiële vorstdag genoteerd worden. Daar is het deze herfst nog steeds op wachten. Halverwege vorige maand kwam het wel al tot de eerste plaatselijke nachtvorst in ons land van dit najaar.

Eerste lokale vorstdag van dit najaar

Sinds afgelopen vrijdag hebben we te maken met iets lagere temperaturen en enkele frisse nachten. Overdag weet de temperatuur lang niet overal meer te stijgen tot in de dubbele cijfers. De start van de zondag was koud te noemen. De laagste temperatuur werd gemeten in het zuidoosten van het land. In Limburg heeft het lokaal zelfs licht gevroren. Ell heeft de primeur. Op het KNMI-weerstation in het Limburgse Ell daalde de temperatuur naar -0,8 graden op de thermometer. Daarmee is de eerste lokale vorstdag van dit najaar een feit. Van een officiële vorstdag in De Bilt was vandaag geen sprake. In De Bilt kwam de minimumtemperatuur niet lager dan 2,3 graden.

Op sommige andere plaatsen in het land kwam het wel tot nachtvorst. Van nachtvorst is sprake wanneer de minimumtemperatuur daalt tot onder de 0,0 graden op een hoogte van 10 cm boven de grond.

[bericht geplaatst op zondag 12 november 2023 om 15.23 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0