Eerste officiële vorstdag dit najaar een feit

Eerste officiële vorstdag dit najaar een feit

We hebben er dit najaar even op moeten wachten, maar de eerste officiële, landelijke vorstdag van dit najaar is vandaag een feit. Voor het eerst sinds ruim een half jaar wist de temperatuur op 1,5 meter hoogte op het hoofdstation in De Bilt te dalen tot beneden het vriespunt. Daarmee is de 21ste vorstdag van 2020 een zekerheid. Eerder dit najaar gebeurde dit lokaal ook al op sommige andere plaatsen in ons land. Er mag van een vorstdag worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 m boven de grond) daalt tot onder het vriespunt.

De laatste vorstdag tot vandaag in De Bilt was alweer ruim een half jaar geleden. Op 15 mei is een minimumtemperatuur gemeten van -1,2 graden. Zondagavond daalde het kwik tot onder nul en de laagst gemeten minimumtemperatuur was uiteindelijk -3,6 graden. Na een koude zondagavond met op veel plaatsen lichte vorst verliep ook de nacht naar maandag behoorlijk koud. In het binnenland kwam het voor het eerst dit najaar regionaal tot matige vorst. Op de koudste plaatsen heeft het ruim 6 graden gevroren. In De Bilt is op de laatste dag van herfstmaand november een minimumtemperatuur gemeten van -4,2 graden.

De laatste vorstdag tot vandaag op het meetstation van Meteo Alblasserdam was langer geleden. Op 1 april eerder dit jaar is een minimumtemperatuur gemeten van -1,7 graden. In Alblasserdam kwam de temperatuur zondagavond onder het vriespunt uit op de thermometer en de laagst gemeten minimumtemperatuur was uiteindelijk -2,8 graden. Daarmee is de 12e vorstdag van 2020 een feit. Maandag is een minimumtemperatuur gemeten van -3,8 graden.

[bericht geplaatst op zondag 29 november 2020 om 23.26 uur lokale tijd]
[bericht laatst bijgewerkt op maandag 30 november 2020 om 16.16 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0