Vanaf het weekend kouder

Vanaf het weekend kouder

We zitten in de laatste week van november en daarmee loopt de meteorologische herfst ten einde. December staat voor de deur en aanstaande dinsdag (1 december) begint het meteorologische winterseizoen. Het laatste weekend van november breekt aan en we krijgen te maken met kouder weer. De temperatuur gaat omlaag al lijkt dit maar van korte duur. De eerste officiële, landelijke vorstdag van dit najaar komt eraan. Kortom: de eerste tekenen van het naderende winterseizoen worden langzaam voelbaar.

Komend weekend is de wind oostelijk van richting en daarmee weet koudere lucht ons land te bereiken. Niet alleen de nachten worden kouder, maar ook overdag gaat het kwik omlaag. Het weerbeeld is overigens prima. Op zowel zaterdag als zondag blijft het droog en is de wind rustig. Op veel plaatsen schijnt de zon al kan er met name aan het begin van de dag hier en daar wel mist voorkomen. Er staat een veelal zwakke of matige oostelijke wind. Zaterdag stijgt de temperatuur naar 7 tot 9 graden. Zondag wordt het gemiddeld een graad of 5. Na het weekend neemt de bewolking weer toe, wordt het wisselvalliger en wordt het geleidelijk minder koud.

De koudste nachten volgen in de nacht naar zondag & maandag. Op veel plaatsen gaat het dan licht vriezen. In het binnenland gaat het plaatselijk zelfs 3 of 4 graden vriezen. Dit najaar is het nog steeds wachten op de eerste officiële, landelijke vorstdag. De laatste vorstdag in De Bilt was op 15 mei eerder dit jaar met een minimumtemperatuur van -1,2 graden.

Van een koude novembermaand is absoluut geen sprake. De gemiddelde temperatuur is juist hoog voor novemberbegrippen. Zo warm is het op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam in de afgelopen veertien jaar niet vaak voorgekomen. Op 23 dagen steeg de maximumtemperatuur tot in de dubbele cijfers. Daarvan wist het kwik op zes dagen door de grens van 15 graden te stijgen. Na een kletsnatte oktobermaand viel in november juist betrekkelijk weinig regen. De totale regenhoeveelheid is uiteindelijk opgelopen tot iets boven de 45 mm.

[bericht geplaatst op vrijdag 27 november 2020 om 23.57 uur lokale tijd]
[bericht laatst bijgewerkt op dinsdag 01 december 2020 om 16.55 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0