Maximumtemperatuur voor het eerst na lange tijd niet boven 10 °C

Maximumtemperatuur voor het eerst na lange tijd niet boven 10 °C

Ons land bevindt zich in aanvoer van koudere lucht en dat was vrijdag goed te merken aan de temperatuur. De dag begon regionaal met nachtvorst en vooral in het oosten en zuiden van het land ook op 1,5 meter hoogte met temperaturen in de buurt van het vriespunt. Vanmiddag kwam de maximumtemperatuur niet boven de 10,0 graden uit. Dat was lang geleden en dit najaar voor het eerst.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam kwam de maximumtemperatuur tot vandaag op 14 april jl. voor het laatst niet boven de 10,0 graden uit (9,9 graden). Daarna volgde een lange reeks van 219 dagen op rij met een maximumtemperatuur van tenminste 10,0 graden, maar dat was niet recordlang. Vandaag kwam aan deze reeks een einde. Het kwik kwam vanmiddag niet hoger dan 9,5 graden. In de bijna veertien jaar lange meetperiode van Meteo Alblasserdam hield de onafgebroken reeks dagen met een maximumtemperatuur boven de 10,0 graden niet eerder tot zo laat in het najaar stand als 20 november.

Recordlange reeks in De Bilt
Op het hoofdstation van het KNMI in De Bilt kwam de maximumtemperatuur tot vandaag op 31 maart jl. voor het laatst niet boven de 10,0 graden uit (9,2 graden). Daarna volgde een recordlange reeks van 233 dagen op rij met een maximumtemperatuur in de dubbele cijfers. Dit record werd afgelopen zondag al genoteerd met 229 dagen achtereenvolgens. Vrijdag kwam aan deze recordlange reeks sinds 1901 een einde. In De Bilt kwam het kwik vanmiddag niet hoger dan 8,5 graden.

[bericht geplaatst op vrijdag 20 november 2020 om 16.34 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0