Eerste officiële warme dag van 2022 een feit!

Eerste officiële warme dag van 2022 een feit!

METEO ALBLASSERDAM – De afgelopen periode hebben we op weergebied meerdere seizoenen voorbij zien komen. Zo konden we in maart veelvuldig genieten van zonnig en droog lenteweer. Met de start van april was het tijdelijk winters en afgelopen week deden het weer en de stevige wind ons juist denken aan de herfst. Na het wisselvallige en soms onstuimige weer van afgelopen week is eindelijk het voorjaar weer terug in Nederland.

We hebben er dit jaar even op moeten wachten, maar de eerste officiële warme dag van 2022 is nu echt een feit! Er mag van een warme dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur stijgt naar tenminste 20,0 graden op de thermometer. 

Eerste officiële warme dag van 2022

April was vorig jaar een koude maand. Die maand lag de gemiddelde temperatuur ongeveer drie graden lager dan het normale aprilgemiddelde. Opmerkelijk was ook dat april 2021 niet één officiële warme dag telde. Een aprileditie zonder warme dagen daar is dit jaar geen sprake van, want vandaag steeg de temperatuur op het hoofdstation in De Bilt voor het eerst in 2022 tot boven de 20 graden. In De Bilt is een maximumtemperatuur gemeten van 20,6 graden.

De laatste officiële warme dag tot vandaag was op 27 september van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 20,8 graden. Vorig jaar kon de eerste officiële warme dag eerder genoteerd worden. In 2021 steeg het kwik in De Bilt op 30 maart voor het eerst dat jaar tot boven de 20 graden. Het werd die dag uiteindelijk 21,3 graden.

Op 22 maart jl. was de eerste lokale warme dag van dit jaar al wel een zekerheid. Bovendien was het die dag officieel de warmste 22 maart ooit gemeten in De Bilt.

20 graden in Alblasserdam

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg de temperatuur dinsdagmiddag voor het eerst dit jaar door de grens van 20 graden. Het werd uiteindelijk 21,4 graden. Daarmee is de eerste warme dag in Alblasserdam van 2022 een feit.

De laatste warme dag in Alblasserdam tot vandaag was op 26 september van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 23,1 graden. Vorig jaar kon de eerste warme dag eerder genoteerd worden. In 2021 steeg het kwik in Alblasserdam op 30 maart voor het eerst dat jaar tot boven de 20 graden. Het werd die dag uiteindelijk 21,9 graden.

Dinsdag, fraaie en warme lentedag

Dinsdag kon er volop worden genoten van het fraaie en warme lenteweer. Er was zowel zon en (sluier)bewolking en het bleef droog. De zuidoostelijke wind voerde beduidend warmere lucht aan naar ons land. In combinatie met de zon kon de temperatuur overdag snel oplopen. Na een frisse start steeg het kwik in de middag op uitgebreide schaal door de grens van 20 graden. De hoogste temperaturen zijn vooral gemeten in het oosten en zuiden van Nederland. Op de warmste plaatsen kon op de thermometer een temperatuur worden afgelezen van 22 tot 23 graden.

[bericht geplaatst op dinsdag 12 april 2022 om 18.02 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 12 april 2022 om 20.50 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0