Eerste officiële zomerse dag van 2024 is een zekerheid

Eerste officiële zomerse dag van 2024 is een zekerheid

METEO ALBLASSERDAM – Lentemaand april is teneinde en de meimaand sinds afgelopen woensdag begonnen. Het warme en bovendien fraaie lenteweer van halverwege deze week doet ons al voorzichtig denken aan de zomer. Het is heerlijk, aangenaam weer om buiten te vertoeven en dat terwijl het ook nog eens meivakantie is. We bevinden ons sinds afgelopen dinsdag in de aanvoer van beduidend warmere lucht met in vrijwel het hele land temperaturen van meer dan 20 graden. Woensdag zijn landinwaarts op regionaal gebied zelfs zomerse temperaturen van meer dan 25 graden gemeten.

Ook donderdagmiddag is de temperatuur in het binnenland regionaal gestegen naar zomerse waarden van meer dan 25,0 graden. Inmiddels is ook in De Bilt het kwik opgelopen naar tenminste 25 graden. Daarmee is de eerste officiële zomerse dag van 2024 een feit. Er mag van een zomerse dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur stijgt naar tenminste 25,0 graden op de thermometer.

Eerste officiële zomerse dag van 2024

Donderdag steeg de temperatuur op het hoofdstation voor het eerst in 2024 naar tenminste 25,0 graden. Daarmee diende de eerste officiële zomerse dag van dit jaar zich vrij vroeg aan en in vergelijking met vorig jaar is dat ook nog eens ruim een maand eerder. De temperatuur wist vanmiddag op te lopen naar 26,0 graden. In 2023 steeg de temperatuur in De Bilt pas op 9 juni voor het eerst dat jaar naar tenminste 25,0 graden. Die dag wist het kwik uiteindelijk te stijgen naar 29,1 graden. De laatste officiële zomerse dag tot vandaag was op 11 september van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 27,9 graden. Vorige maand kwam het al op 6 april tot de eerste lokale zomerse dag van dit jaar.

[bericht geplaatst op donderdag 2 mei 2024 om 15.14 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op donderdag 2 mei 2024 om 16.20 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0