Eerste storm van 2024 komt eraan en heet Henk, (zeer) zware windstoten op komst

Eerste storm van 2024 komt eraan en heet Henk, (zeer) zware windstoten op komst

METEO ALBLASSERDAM – Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en de eerste storm van 2024 dient zich al snel aan. Aan de storm is inmiddels ook een naam toegekend en heet Henk. Het hoogtepunt van de storm wordt in Nederland verwacht tijdens de dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag. De stormdepressie brengt (zeer) zware windstoten met zich mee.

Winterstorm Henk

Henk is zich momenteel aan het ontwikkelen en groeit uit tot een (zware) storm. De kern van de depressie ligt dinsdagmiddag boven Wales en trekt via Engeland snel noordoostwaarts de Noordzee op. Ook Nederland krijgt met stormdepressie Henk te maken. Het zwaartepunt van de storm wordt in ons land tijdens de dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag verwacht. Woensdag ligt de kern van het lagedrukgebied boven Denemarken. Henk is de achtste naam uit de namenlijst van de Westgroep van het huidige stormseizoen 2023-2024.

Op onderstaand satellietbeeld is Henk duidelijk terug te herkennen boven het Verenigd Koninkrijk. Het beeld is van dinsdagmiddag 2 januari 2024, 13.00 uur lokale tijd.

Winterstorm Henk
Winterstorm Henk

Dinsdagavond- en nacht onstuimig en (zeer) zware windstoten

Weersvoorspelling tot woensdagochtend

Dinsdag verloopt grijs, nat en behoorlijk zacht. Daarnaast zal ook de wind vanaf de tweede helft van de middag flink in kracht gaan toenemen. Er is veel bewolking. De regen vanuit de nacht trekt vanochtend naar het noordoosten weg. Vervolgens wordt het tijdelijk droger. Aan het einde van de ochtend en in de middag dient een volgend regengebied zich vanuit het zuidwesten aan en valt opnieuw flink wat regen. De temperatuur stijgt tot (ruim) in de dubbele cijfers, het wordt 11 tot 13 graden. De wind waait uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen en neemt vanaf de tweede helft van de middag flink in kracht toe. Boven land wordt de wind veelal (vrij) krachtig, aan zee en langs de kust wordt de wind hard of stormachtig, kracht 7-8. Verder moet er vanaf het einde van de middag worden opgepast voor zware windstoten die zich vanuit het zuidwesten zullen aandienen.

Dinsdagavond is er veel bewolking. Het is overwegend bewolkt en de regen vanuit de middag trekt naar het noordoosten weg. Vervolgens krijgen we te maken met een aantal buien die vanuit het westen zullen volgen. Er komt nog een enkele opklaring voor. De wind is zuidwestelijk en neemt verder in kracht toe. Boven land is de wind vrij krachtig tot hard, kracht 5-7. Daarnaast komen in het hele land zware windstoten voor van 75-100 km/u. Aan zee en langs de kust is de wind hard of stormachtig, kracht 7-8. In de loop van de avond gaat het aan zee stormen, kracht 9. Daarbij komen zeer zware windstoten voor. Aan het einde van de avond, rond middernacht en tijdens de eerste uren van de nacht is op de Wadden en in het Waddengebied lokaal kortdurend kans op zware storm, kracht 10. Dan komen zeer zware windstoten voor van 100-125 km/u vanwege het langstrekken van stormdepressie Henk.

Dinsdagnacht is er veel bewolking. Het is overwegend bewolkt en er trekken geregeld buien over het land vanuit het westen naar het oosten. Verder komt nog een enkele opklaring voor. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind is boven land aan het begin van de nacht nog enige tijd vrij krachtig tot hard, kracht 5-7. Daarnaast komen in een groot deel van het land zware windstoten voor. Aan zee staat er een harde of stormachtige wind. Langs de noordwest- en noordkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied stormt het nog enige tijd, kracht 9. Op de Wadden en in het Waddengebied is aan het begin van de nacht lokaal kortdurend kans op zware storm, kracht 10. Langs de noordwest- en noordkust, in het Waddengebied, op de Wadden en op het IJsselmeer komen zeer zware windstoten voor van 100-125 km/u. Later in de nacht neemt de wind geleidelijk af en worden de windstoten minder zwaar. Aan het begin van de woensdagochtend is de wind langs de noordwest- en noordkust nog tijdelijk hard met kans op zware windstoten tot rond 80 km/u. In de loop van de woensdag neemt de wind geleidelijk verder in kracht af.

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op dinsdag 2 januari 2024 om 13.42 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 3 januari 2024 om 13.50 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0