Eerste vorstdag in Alblasserdam van dit najaar een feit

Eerste vorstdag in Alblasserdam van dit najaar een feit

METEO ALBLASSERDAM – Een minimumtemperatuur van iets beneden het vriespunt heeft gezorgd voor de eerste vorstdag in Alblasserdam van dit najaar. Er mag van een vorstdag worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 m boven de grond) daalt tot onder de 0,0 graden.

Tijdens de vroege donderdagochtend daalde de temperatuur op het meetstation van Meteo Alblasserdam naar een minimum van -0,3 graden. Daarmee kwam de minimumtemperatuur zelfs iets lager uit dan van tevoren werd verwacht. Door de combinatie van langdurig brede opklaringen en nauwelijks wind kon het sterk afkoelen. Aan de grond (10 cm hoogte) was het nog iets kouder. De laatste vorstdag in Alblasserdam tot vandaag was op 27 april van eerder dit jaar. Ook toen is een minimumtemperatuur gemeten van -0,3 graden.

De laagste minimumtemperaturen zijn donderdag gemeten in de westelijke helft van het land. Een lokale vorstdag en op meer uitgebreide schaal ook vorst aan de grond. Overigens is het nog steeds wachten op de eerste officiële vorstdag. Op het hoofdstation in De Bilt is het kwik op een hoogte van 1,5 m tot dusver nog niet gedaald tot beneden het vriespunt dit herfstseizoen.

[bericht geplaatst op donderdag 04 november 2021 om 15.40 lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0