Eerste zomerse dag 2018 een feit op meetlocatie Meteo Alblasserdam

No recent image

Eerste zomerse dag 2018 een feit op meetlocatie Meteo Alblasserdam
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 17:42, april 19 2018.


Bron: Meteo Alblasserdam

Het lijkt donderdag wel hartje zomer in Nederland tijdens lentemaand april. Zomer is het natuurlijk nog niet, maar het zonnige weer en de hoge temperaturen doen ons daar wel aan denken. Het is echt weer voor zomerse kleding, een frisse duik & de barbecue. Vandaag is de eerste zomerse dag van 2018 een feit op de meetlocatie van Meteo Alblasserdam. Er mag van een zomerse dag worden gesproken als de maximumtemperatuur oploopt naar ten minste 25 °C. Uiteindelijk is er in de namiddag een temperatuur gemeten van maar liefst 27,6 °C. Zomerse dagen komen in april wel vaker voor, maar waarden die vandaag zijn gemeten zijn uniek in ons land gezien het feit dat we nog maar iets over de helft van de maand april zitten.

Ook donderdag stond ons land onder invloed van een hogedrukgebied met centrum dicht in onze omgeving. De wind uit richtingen tussen oost en zuid zorgde voor een aanvoer van warme en droge lucht. Op enkele hoge sluierwolken na scheen ook vandaag de zon voluit en het bleef droog. Het verschil tussen de gemeten maximum- en minimumtemperatuur was groot te noemen. In de vroege ochtend daalde het kwik naar een minimum van 10,2 °C. Gedurende de dag liep de temperatuur in combinatie met zonnig weer snel op en daarbij waaide er een zwakke of matige wind uit oost tot zuid.

Ook vrijdag & zaterdag zullen droog verlopen met veel zon. Wel zal het door wind van zee iets minder warm worden. Morgen blijft het kwik daardoor vooral langs de kust en op de Waddeneilanden flink achter, maar zullen landinwaarts nog altijd op veel plaatsen zomerse waarden bereikt worden. Het wordt in de middag 19 °C in het noordwesten tot rond 28 °C in het binnenland. Zaterdag is het op veel plaatsen warm en kan het in het zuid(oost)en nog rond 25 °C worden. Zondag neemt de kans op onweer toe en daarmee zal de warmte uiteindelijk uit ons land verdreven worden. Volgende week tapt het weer in onze omgeving echt uit een ander vaatje en wordt het duidelijk koeler en wisselvalliger.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam) 

 

0