Extreem zachte start van 2023, officieel warmste Nieuwjaarsdag ooit

Extreem zachte start van 2023, officieel warmste Nieuwjaarsdag ooit

METEO ALBLASSERDAM – Oudejaarsdag verliep recordwarm en vele warmterecords werden zaterdag verbroken. Voor de tweede dag op rij zijn nu ook op Nieuwjaarsdag vele temperatuurrecords verbroken. Het nieuwe jaar is dus nog maar net begonnen en de eerste warmterecords van 2023 zijn al een feit. Na een uitzonderlijk zacht einde van 2022 is ook het nieuwe jaar bijzonder zacht begonnen.

Na Oudejaarsdag waren de temperaturen ook op Nieuwjaarsdag hoog voor de tijd van het jaar, net als vorig jaar. Voor het tweede jaar op rij zijn op 1 januari warmterecords verbroken. Zo zijn rond de jaarwisseling en afgelopen nacht regionaal in ons land nog maximumtemperaturen gemeten boven de 15 graden. Daarmee was het de warmste jaarwisseling ooit gemeten. Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 1 januari als vandaag. En met een maximumtemperatuur van 15,6 graden in De Bilt is het officieel ook de vroegste lentedag ooit gemeten.

Officieel warmste 1 januari ooit

Zondag was het officieel de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er sprake van het eerste officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) in De Bilt van 2023. Ook het landelijke record werd vandaag gebroken. Op het hoofdstation in De Bilt is zondag een maximumtemperatuur gemeten van 15,6 graden. Daarmee is het vorige record van 1 januari (13,2 graden) uit 2022 gesneuveld. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 15,2 graden. Eindhoven had de hoogste temperatuur: 16,9 graden.

Officieel warmste januaridag ooit

Naast een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur is ook het officiële maandrecord gebroken. Het was in januari nog nooit eerder zo warm in De Bilt als vandaag. Op het KNMI-hoofdstation in De Bilt is zondag een maximumtemperatuur gemeten van 15,6 graden. Het vorige maandrecord van 13 januari 1993 (15,1 graden) is daarmee ruim verbroken.

Ook landelijk warmste 1 januari ooit

Naast een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur is ook het landelijke dagrecord gebroken. Het was op 1 januari nog nooit eerder zo warm in Nederland als vandaag. Op het KNMI-weerstation in Eindhoven werd vandaag de hoogste temperatuur bereikt: 16,9 graden. Het vorige landelijke record van 1 januari (15,1 graden in het Limburgse Maastricht) uit 2022 is daarmee ruim verbroken.

[bericht geplaatst op zondag 1 januari 2023 om 15.23 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 2 januari 2023 om 15.26 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0