Uitzonderlijk zacht, officieel warmste Oudejaarsdag ooit

Uitzonderlijk zacht, officieel warmste Oudejaarsdag ooit

METEO ALBLASSERDAM – De temperaturen zijn in ons land op Oudejaarsdag uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. Regionaal is de temperatuur op de thermometer gestegen (ruim) door de grens van 15 graden en daardoor zijn diverse, interessante warmterecords gebroken.

Volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 was het nog nooit eerder zo warm op Oudejaarsdag als vandaag. Dit jaar sluiten we net als vorig jaar zeer zacht af en 2023 zal net als januari 2022 uitzonderlijk zacht starten. Ook op Nieuwjaarsdag worden vele warmterecords zeer waarschijnlijk verbroken.

Officieel warmste 31 december ooit

Ook vorig jaar was de temperatuur in ons land op Oudejaarsdag hoog voor decemberbegrippen en hebben toen ook al gezorgd voor diverse warmterecords. Zaterdag is het dus voor het tweede jaar op rij dat het op Oudejaarsdag tot diverse warmterecords is gekomen.

Vandaag bevinden we ons in de aanvoer van zeer zachte lucht en in het hele land zijn temperaturen gemeten ruim in de dubbele cijfers. De hoogste temperaturen zijn gemeten in het zuidoosten van Nederland. In Limburg steeg het kwik lokaal tot ruim 17 graden op de thermometer! Verder was het op de laatste dag van dit jaar somber, nat en onstuimig. Het zeer zachte weer heeft op de laatste dag van dit jaar gezorgd voor een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur.

Zaterdag was het officieel de warmste 31 december ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari, 22 maart, 14 augustus, 25 augustus, 28 oktober, 29 oktober en 12 november sprake van het achtste officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) in De Bilt van dit jaar. Op het hoofdstation in De Bilt is zaterdag een maximumtemperatuur gemeten van 15,9 graden. Daarmee is het vorige record van 31 december (14,4 graden) uit 2021 gesneuveld. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 15,6 graden. De KNMI-weerstations in het Limburgse Arcen en Ell hadden de hoogste temperatuur: 17,6 graden.

Officieel warmste decemberdag ooit

Naast een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur is ook het officiële maandrecord gebroken. Het was in december nog nooit eerder zo warm in De Bilt als vandaag. Op het KNMI-hoofdstation in De Bilt steeg het kwik in de avond naar 15,9 graden. Het vorige maandrecord van 17 december 2015 (15,3 graden) en 24 december 1977 (15,3 graden) is daarmee ruim verbroken. Het landelijke maandrecord werd net niet verbroken.

Ook landelijk warmste 31 december ooit

Naast een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur is ook het landelijke dagrecord gebroken. Het was op 31 december nog nooit eerder zo warm in Nederland als vandaag. Op de KNMI-weerstations in het Limburgse Arcen en Ell steeg het kwik naar 17,6 graden. Het vorige record van 31 december (15,1 graden in het Limburgse Ell) uit 2021 is daarmee ruim verbroken.

Start 2023 meteen met een warmterecord?

Nieuwjaarsdag blijft het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar en ook op 1 januari worden vele warmterecords zeer waarschijnlijk verbroken. De temperatuur blijft in de nacht van zaterdag op zondag hoog en zondag overdag kunnen we maxima verwachten tussen de 11 en 14 graden. Zo kan het o.a. in De Bilt officieel de warmste 1 januari ooit worden sinds 1901. Hiervoor moet het wel warmer worden dan 13,2 graden. Het vorige record staat namelijk op 1 januari 2022 (13,2 graden).

[bericht geplaatst op zaterdag 31 december 2022 om 14.56 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 2 januari 2023 om 15.18 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0