Oudejaarsdag nat, winderig en uitzonderlijk zacht

Oudejaarsdag nat, winderig en uitzonderlijk zacht

METEO ALBLASSERDAM – De laatste dag van dit jaar staat voor de deur en ook 2023 staat op het punt van beginnen. Wat voor weer kunnen we verwachten op Oudejaarsdag, tijdens de jaarwisseling en op Nieuwjaarsdag? Lees hieronder de weersvoorspelling voor de komende dagen, opgesteld door Meteo Alblasserdam.

Weersvoorspelling Oudejaarsdag

Het jaar 2022 sluiten we uitzonderlijk zacht af en het wordt bovendien nat en winderig. Kortom: het weer doet ons eerder denken aan de herfst dan aan de winter. Op Oudejaarsdag zal de temperatuur hoog zijn voor de tijd van het jaar. De temperatuur stijgt regionaal door de grens van 15 graden! Door het zeer zachte weer dat ons te wachten staat, staan ook diverse warmterecords op het punt gebroken te worden.

Zaterdag verloopt somber, nat en uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Bovendien is er veel wind. Er is veel bewolking en er zijn perioden met (lichte) regen. Aan het einde van de dag wordt het vanuit het zuiden geleidelijk droger. Vanuit het zuidwesten stroomt zeer zachte lucht uit over ons land. De temperatuur stijgt overdag naar 12 tot 17 graden. De hoogste temperaturen in het zuidoosten van ons land. De zuidwestenwind neemt toe en wordt boven het land matig tot krachtig. Aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar hard. In de avond in het Waddengebied ook stormachtig. In het hele land moet worden opgepast voor (zware) windstoten. In het Waddengebied is kans op zeer zware windstoten.

Oudejaarsavond is er veel bewolking. Het blijft zeer zacht en winderig. Met name in de kustgebieden en in het noord(west)en van het land valt af en toe (lichte) regen. De zuid tot zuidwestenwind is boven het land matig tot krachtig. Aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer is de wind hard of stormachtig. Er komen (zware) windstoten voor. In het Waddengebied is kans op zeer zware windstoten.

Tijdens de jaarwisseling en in de nacht naar zondag is er veel bewolking. Verder is het winderig en de minima zijn hoog. Het is op de meeste plaatsen bewolkt en vanuit het noordwesten volgt op steeds meer plaatsen af en toe (lichte) regen. De temperatuur blijft in vrijwel het hele land (ruim) in de dubbele cijfers, 10-14 graden. De zuidwestenwind is matig tot krachtig. Aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer hard of stormachtig. In het hele land moet er rekening worden gehouden met (zware) windstoten. In het Waddengebied is kans op zeer zware windstoten.

Nieuwjaarsdag verloopt zacht, licht wisselvallig en vooral langs de kust staat er nog een stevige wind. Er is veel bewolking en er valt verspreid wat (lichte) regen. Verder hebben de droge perioden overdag geruime tijd de overhand. Hier en daar is er zelfs nog wat ruimte voor de zon. Aan het einde van de dag neemt de bewolking vanuit het zuiden toe en volgt regen. De temperatuur ligt overdag tussen de 11 en 14 graden. De wind waait uit het zuidwesten en is boven het land meest matig tot vrij krachtig. Aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer is de wind nog geruime tijd krachtig of hard met kans op (zware) windstoten. Aan het einde van de dag neemt de wind af.

Kans op diverse warmterecords

Ook vorig jaar was de temperatuur in ons land op Oudejaarsdag hoog voor decemberbegrippen en hebben toen gezorgd voor diverse warmterecords. Op de laatste dag van dit jaar zal het wederom uitzonderlijk zacht zijn voor de tijd van het jaar. Op Oudejaarsdag kan het voor het tweede jaar op rij tot diverse warmterecords komen. Zo kan het bijvoorbeeld in De Bilt officieel de warmste 31 december ooit worden sinds 1901. Hiervoor moet het wel warmer worden dan 14,4 graden. Het vorige record staat namelijk op 31 december 2021 (14,4 graden).

Ook het maandrecord kan gebroken worden en daarmee kan het officieel de warmste decemberdag ooit worden in De Bilt sinds 1901. Hiervoor moet het wel warmer worden dan 15,3 graden. Op zowel 17 december 2015 en 24 december 1977 werd het ooit 15,3 graden. Landelijk kan het ook de warmste 31 december ooit worden en het maandrecord gebroken worden.

Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

Meteo Alblasserdam wenst u een fijne jaarwisseling toe en een gelukkig en gezond 2023!

[bericht geplaatst op vrijdag 30 december 2022 om 14.27 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zondag 1 januari 2023 om 14.01 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

Weerkaart met weersvoorspelling voor zaterdag 31 december 2022
Weerkaart met weersvoorspelling voor zaterdag 31 december 2022
0