Winterse vrieskou en sneeuw blijven uit tijdens de feestdagen

Winterse vrieskou en sneeuw blijven uit tijdens de feestdagen

METEO ALBLASSERDAM – Vorige week hadden we in ons land nog te maken met winterse omstandigheden. Winterse vrieskou, matige en lokaal strenge vorst en er kon zelfs even geschaatst worden. Sinds het begin van deze week is er op weergebied veel veranderd. Van de winterse weersomstandigheden is in ons land niets meer over en zowel het weerbeeld als de temperatuur doen ons eerder denken aan de herfst dan aan de winter.

De feestdagen staan voor de deur en één ding is zeker, winterse vrieskou en sneeuw blijven uit tijdens de kerstdagen. Kortom: een klassieke witte kerst zit er ook dit jaar niet in. Wat voor weerbeeld kunnen we dan wel verwachten en wat doet de temperatuur tijdens de komende dagen? Het zal in ieder geval eerder herfst dan winter zijn. Het blijft namelijk zacht voor eind december en bovendien wisselvallig. Lees hieronder de weersvoorspelling voor tot en met de feestdagen, opgesteld door Meteo Alblasserdam.

Weersvoorspelling komende dagen

Vrijdag is er veel bewolking, maar lokaal is eerst de zon nog even te zien. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking op een storing snel toe. Het raakt geruime tijd bewolkt en er volgt een zone met regen, later in de middag en in de avond gevolgd door enkele buien. Lokaal valt bovendien flink wat regen. In het zuiden komt later in de middag de zon er nog even aan te pas. Er wordt zachtere lucht aangevoerd en de wind trekt aan het einde van de dag aan. De temperatuur stijgt naar 7 of 8 graden in het noordoosten tot hooguit 13 graden in het uiterste zuiden van het land. De wind is eerst nog vrij rustig, zwak of matig en veranderlijk. Aan het einde van de dag draait de wind naar het zuidwesten tot westen. Langs de westkust neemt de wind in de avond toe naar krachtig.

Vrijdagavond is er veel bewolking. In het noorden van het land zijn er perioden met regen. In het zuiden komen enkele opklaringen voor, maar valt ook een enkele verspreide bui. De wind is veranderlijk. Langs de westkust en later ook op het IJsselmeer en in het Waddengebied een krachtige wind uit het zuidwesten tot westen.

Vrijdagnacht is er veel bewolking, maar soms is er ook ruimte voor enkele opklaringen. In het noord(oost)en valt eerst nog af en toe (lichte) regen. Elders in het land valt een enkele verspreide bui. De minimumtemperatuur ligt tussen de 6 en 10 graden. De wind komt uit het westen tot zuidwesten en is met name aan zee stevig. Boven het land is de wind matig tot vrij krachtig. Aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer krachtig.

Zaterdag verloopt wisselend bewolkt en verder licht wisselvallig. Het blijft zacht voor eind december. Er is vrij veel bewolking en er valt een enkele verspreide bui. Daarnaast zien we zo nu en dan ook de zon en de droge perioden zullen overheersen. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen droog. De temperatuur stijgt overdag naar 8 tot 12 graden. De wind is zuidwestelijk en boven het land veelal matig. Aan zee staat er een vrij krachtige wind.

Zaterdagavond komen bewolking, maar soms ook opklaringen voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Later op de avond neemt de bewolking vanuit het zuiden toe. De wind waait uit het zuiden en is meest zwak of matig van kracht.

Zaterdagnacht wordt er van het zuiden uit veel bewolking aangevoerd. Aanvankelijk is het nog nagenoeg overal droog met ruimte voor een enkele opklaring. In de loop van de nacht volgt vanuit het zuiden af en toe (lichte) regen. De temperatuur daalt naar 5 tot 8 graden. Er waait een veelal zwakke of matige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Aan zee is de wind soms vrij krachtig.

Zondag, eerste kerstdag verloopt grotendeels grijs en verder ook zacht en nat. Ook dit jaar zit een witte kerst er niet in en blijven zowel winterse vrieskou als sneeuw uit. Er is veel bewolking. In de ochtend valt soms (lichte) regen. In de loop van de dag volgen vanuit het zuidwesten vaker en langduriger perioden met regen. Lokaal kan flink wat regen vallen. In de loop van de avond wordt het geleidelijk droger. De temperatuur stijgt overdag naar 8 of 9 graden in het noorden van het land tot hooguit 13 graden in het zuidoosten. De wind is meest zwak of matig uit het zuiden tot zuidoosten. Aan het einde van de dag draait de wind naar westelijke richtingen.

Maandag, tweede kerstdag verloopt enige tijd wisselvallig en er staat vooral langs de kust een stevige wind. Er is aanvankelijk veel bewolking en er valt af en toe regen of een bui. In de loop van de dag volgen vanuit het westen droge perioden en breekt ook de zon zo nu en dan door. De maximumtemperatuur ligt aan het begin van de dag tussen de 8 en 11 graden. Aan het einde van de dag stroomt koelere lucht het land binnen. De wind is aanvankelijk zuidwest, in de loop van de dag draait de wind naar westelijke richtingen. Boven het land is de wind matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig. Langs de noord- en noordwestkust is de wind af en toe hard.

Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website: www.meteoalblasserdam.nl.

Meteo Alblasserdam wenst u fijne feestdagen toe!

[bericht geplaatst op vrijdag 23 december 2022 om 14.44 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 26 december 2022 om 13.35 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

Weersvooruitzichten zondag 25 december & maandag 26 december
Weersvooruitzichten zondag 25 december & maandag 26 december
0