De start van de astronomische winter is zacht en wisselvallig

De start van de astronomische winter is zacht en wisselvallig

METEO ALBLASSERDAM – De winter is meteorologisch gezien op 1 december jl. al begonnen, maar woensdag (21 december) start de astronomische winter om 22.48 uur lokale tijd. Rond 21 december staat de zon dan ’s middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. Op het noordelijk halfrond hebben we vandaag dan ook de kortste dag.

Wat betreft het weerbeeld is het voorlopig alles behalve winter en ook de temperatuur doet ons niet bepaald denken aan de winter. Het is juist zacht voor de tijd van het jaar en verder wisselvallig met van tijd tot tijd een stevige wind. Hoe ziet de weersvoorspelling er uit voor woensdag? Hieronder een kort overzicht, opgesteld door Meteo Alblasserdam.

Weersvoorspelling voor woensdag 21 december

Woensdag begint vrij rustig en het is bovendien eerst vrijwel overal droog. Lokaal kan in de ochtend nog mist voorkomen. Verder is er vrij veel bewolking, maar af en toe is er ook wat ruimte voor de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen weer toe, later op de dag gevolgd door regen. De start van de astronomische winter is zacht te noemen. De temperatuur stijgt naar 8 tot 11 graden. De wind is zuidwestelijk en neemt toe naar matig. Aan zee wordt de wind in de loop van de dag vrij krachtig of krachtig.

Ook de komende dagen en tijdens de feestdagen is van winterse weersomstandigheden voorlopig geen sprake. We kunnen namelijk aanhoudend zacht decemberweer verwachten. Verder is er veel bewolking en er valt regelmatig regen, maar zo nu en dan zien we ook de zon. Het waait van tijd tot tijd stevig. Kortom: een winters koude en witte kerst zit er helaas niet in.

Groot temperatuurverschil

Direct na het afgelopen weekend verdween de winterse vrieskou uit ons land en maakte plaats voor de komst van zachte lucht. De temperatuur ging flink in de lift en juist dat leverde in ons land een enorm groot temperatuurverschil op. Aan het begin van de zondag heeft het lokaal in Nederland nog streng gevroren met minima rond -10 graden, maandag overdag steeg het kwik regionaal zelfs tot in de dubbele cijfers. Kortom: het verschil tussen de laagst gemeten temperatuur en de hoogst gemeten temperatuur in ons land was in een tijdsbestek van anderhalve dag maar liefst meer dan 20 graden!

[bericht geplaatst op woensdag 21 december 2022 om 14.27 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

Weerkaart met weersvoorspelling voor woensdag 21 december 2022
Weerkaart met weersvoorspelling voor woensdag 21 december 2022
0