Van winterse vrieskou naar zacht decemberweer na het weekend

Van winterse vrieskou naar zacht decemberweer na het weekend

METEO ALBLASSERDAM – Deze week is de winter aan zet in Nederland. We hebben te maken met flinke, winterse vrieskou en enige ijspret. De temperaturen zijn laag op de thermometers. Er is deze week matige en lokaal zelfs strenge vorst gemeten met aan de grond nog lagere temperaturen. Verder waren er de ijsdagen en afgelopen dinsdag kwam het in De Bilt tot de eerste officiële ijsdag van deze winter. Het koude weertype houdt nog tot en met het komende weekend aan, vanaf maandag staat ons een grote weersomslag te wachten en de temperatuur gaat flink in de lift. Kortom: het weer en de temperatuur doen ons vanaf maandag eerder denken aan de herfst dan aan de winter.

Nog een paar dagen winterse vrieskou

Voor de liefhebbers van de winter en kou is het nog een paar dagen genieten, want langzaam kunnen we ons op gaan maken voor een grote weersomslag. Tot en met het weekend blijven we te maken houden met vrij rustig en koud winterweer. Het blijft vrijdag en in het weekend vrijwel overal droog en er zijn zonnige perioden. Tijdens de nachten vriest het op veel plaatsen overwegend matig. Overdag stijgt de temperatuur tot rond of iets boven het vriespunt. Zeker in het binnenland blijft een lokale ijsdag zeer waarschijnlijk. Daarnaast is het bovendien oppassen voor lokale, verraderlijke gladheid door voornamelijk bevriezing van natte weggedeelten.

Overgangsdag

Komende zondag volgt geleidelijk een overgangsdag, waarbij we langzaam kunnen merken dat het met het weer en de temperatuur gaat veranderen. Ook in de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend is het nog behoorlijk koud met op veel plaatsen matige vorst. Overdag stijgt het kwik richting het vriespunt en een lokale ijsdag is niet geheel uitgesloten. Het blijft lange tijd droog en er is aanvankelijk ook af en toe zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en raakt het bewolkt. Bovendien zal de wind langzaam gaan toenemen. Vanaf de avond volgt vanuit het zuidwesten af en toe (lichte) regen, mogelijk voorafgegaan door ijzel. Door de ijzel kan het op de zondagavond en in de nacht naar maandag enige tijd verraderlijk glad zijn.

Zacht decemberweer

Direct na het weekend gaan we van de winter naar een weertype dat ons eerder doet denken aan de herfst. Er volgt een grote weersomslag en de temperatuur gaat flink in de lift. Daarmee wordt de winterse vrieskou uit het hele land verdreven en kunnen de schaatsen weer in het ‘vet’. Lagedruk en storingen weten onze omgeving te bereiken en zullen de oorzaak zijn van een herfstachtig weerbeeld. Na het weekend is er namelijk veel bewolking en valt er af en toe regen. Het gaat stevig waaien en zeker dinsdag stijg het kwik overdag tot in de dubbele cijfers. Zo gaan we in een tijdsbestek van enkele dagen van matige en lokaal zelfs strenge vorst naar zacht decemberweer. Het verschil tussen de laagst gemeten minimumtemperatuur deze week in ons land en de maximumtemperaturen die we komende week kunnen verwachten zal gigantisch zijn: een verschil van maar liefst meer dan 20 graden!

[bericht geplaatst op vrijdag 16 december 2022 om 14.39 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zondag 18 december 2022 om 23.35 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

Weersvooruitzichten zaterdag 17 december tot en met woensdag 21 december
Weersvooruitzichten zaterdag 17 december tot en met woensdag 21 december
0