Februari was zeer droog, droogste februarimaand gemeten sinds 2007

Februari was zeer droog, droogste februarimaand gemeten sinds 2007

METEO ALBLASSERDAM – Wintermaand februari is teneinde en dat betekent ook dat er na een periode van 90 dagen een einde is gekomen aan het meteorologische winterseizoen. Halverwege vorige week (1 maart) is namelijk de meteorologische lente begonnen. De start van voorjaarsmaand maart was fraai en droog, maar ook fris. Deze week hebben we veelvuldig te maken gehad met wisselvallig en soms guur weer en het was vrij koud voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld deed ons eerder denken aan de winter dan aan de lente.

Wat vooral opvalt tussen de eerste twee maanden van dit jaar is het grote verschil in de hoeveelheid gevallen neerslag. Zo verliep januari extreem nat, terwijl februari juist zeer droog is verlopen. Zo was januari de natste januarimaand gemeten sinds 2007 in Alblasserdam. Februari was juist de droogste februarimaand gemeten sinds 2007 op het weerstation van Meteo Alblasserdam. Dit blijkt uit de weergegevens van Meteo Alblasserdam, gemeten sinds 27 december 2006. Bovendien is deze maand tot nu al beduidend natter verlopen dan februari, terwijl er vorig jaar in lentemaand maart amper neerslag is gevallen.

Recorddroge februarimaand

Na een extreem natte en zelfs recordnatte januarimaand met weinig droge dagen bleef het vorige maand juist op veel dagen wel droog. Januari telde slechts zeven droge dagen, terwijl het in februari op vijftien dagen droog is gebleven. Op dertien dagen viel een neerslagsom van betekenis. In een tijdsbestek van vier weken (28 dagen) is een totale neerslagsom geregistreerd van 15.8 mm regen. Dit komt overeen met bijna 16 liter water op een oppervlakte van één vierkante meter. Zo was 22 februari de natste dag van februari in Alblasserdam met een neerslagsom van 3.4 mm. Dagen met een neerslagsom in de dubbele cijfers (10.0 mm of meer) zijn vorige maand niet voorgekomen.

Met een totale neerslagsom van niet eens 16.0 mm neerslag was februari dus een recorddroge maand. Niet eerder sinds 2007 viel in Alblasserdam zo weinig regen in februari als afgelopen maand. In de voorgaande zestien februari edities (2007-2022) kwam het niet eerder voor dat er een neerslagsom is gemeten van minder dan 20.0 mm neerslag. Februari 2023 is dus de eerste februarimaand in zeventien jaar met minder dan 20.0 mm regen.

Top 3 natste februarimaanden in Alblasserdam sinds 2007

Op onderstaande afbeelding van Meteo Alblasserdam is een top 3 samengesteld van droogste februarimaanden in Alblasserdam, gemeten op ons weerstation sinds 2007.

Top drie droogste februarimaanden in Alblasserdam gemeten sinds 2007

De laatste keer dat er in een maand minder neerslag viel dan afgelopen maand is ongeveer een half jaar geleden. In augustus 2022 viel in Alblasserdam bijna 15 mm regen. Dit blijkt uit de weergegevens van Meteo Alblasserdam, gemeten sinds 27 december 2006.

In de periode januari 2007 t/m februari 2023, is april 2007 de droogste maand ooit door ons gemeten, gevolgd door maart 2022 en mei 2020.

Meteorologische winter was warmer dan normaal

De meteorologische winter is teneinde en duurde van 1 december 2022 tot en met 28 februari (90 dagen). Het meteorologische winterseizoen is in De Bilt 1,2 graden warmer verlopen dan normaal, volgens het langjarig gemiddelde. Ook februari was met een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden tegen 3,9 graden normaal beduidend warmer. Ondanks dat de winter gemiddeld warmer is verlopen dan normaal kwamen toch enkele koude, winterse periodes voor.

[bericht geplaatst op vrijdag 10 maart 2023 om 23.19 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0