Geleidelijk kouder

No recent image

[bericht geplaatst op vrijdag 26 oktober 2018 om 14.35 uur lokale tijd]

Vanaf vandaag volgt er een overgang van zacht weer naar een geleidelijk steeds kouder weertype. De komende dagen gaat er steeds iets van de maximumtemperatuur af en vanaf zondag zullen op veel plaatsen in ons land dubbele cijfers niet meer worden gehaald. Iets wat we al lange tijd niet meer gewend zijn. De overgang naar het koudere weertype gaat vrijdag gepaard met wisselvallig weer.

Gedurende de dag trekt er een storing (koufront) van noordwest naar zuidoost over het land. Deze storing hoort bij een laag in ontwikkeling boven Denemarken. Het is bewolkt en een gebied met (buiige) regen zal zich geleidelijk over het hele land uitbreiden. In het oosten en zuiden blijft het nog geruime tijd zo goed als droog. Na passage van het koufront bevindt ons land zich in een andere luchtsoort en geleidelijk koudere lucht weet tot ons land door te dringen. Vrijdag overdag ligt de maximumtemperatuur nog tussen de 11 en 13 °C. Later in de middag breekt vooral in de kustprovincies de zon zo nu en dan door, maar in de koudere lucht zullen ook buien volgen. De buien kunnen soms fel uitpakken en vanaf de avond neemt daarbij ook de kans op hagel en onweer toe.

Komende nacht koelt het tijdens opklaringen boven land af naar 3 tot 6 °C met de laagste waarden in het binnenland. Tijdens het weekend is het wisselend bewolkt met vooral zaterdag nog enkele buien. Daarbij kan het lokaal tot hagel en onweer komen. Zaterdag wordt het maximaal 11 °C, maar zondag wordt het met 7 tot 9 °C kouder. De wind maakt het voor het gevoel wel kouder buiten.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0