Heetste dag ooit in Nederland: ruim 40 graden!

No recent image

[bericht geplaatst op donderdag 25 juli 2019 om 19.42 uur lokale tijd]

Nederland is op weergebied een historische gebeurtenis rijker. Iets wat nog nooit eerder is voorgekomen. Er zijn flink wat hitterecords verbroken en het hitterecord van gisteren (39,3 graden in Eindhoven) hield niet lang stand. Donderdag 25 juli 2019 is de heetste dag van deze week en gaat voorlopig de boeken in als warmste dag ooit gemeten in Nederland. Bovendien is de grens van 40 graden voor het eerst aller tijden bereikt. Een unieke gebeurtenis.

vanmiddag werd het hitterecord van gisteren het eerst verbroken op het meetstation in Gilze-Rijen. Uiteindelijk is donderdag daar ook de hoogste temperatuur gemeten: maar liefst 40,7 graden. De grens van 40 graden is uiteindelijk op meerdere plaatsen in het land gehaald verdeeld over meerdere provincies.

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam is het hitterecord van 37,1 graden verbroken. Aan het einde van de middag steeg het kwik naar 37,7 graden. In de inmiddels 12,5-jarige meetperiode van Meteo Alblasserdam is het nog nooit eerder zo heet geweest als vandaag.

Komende nacht wordt een tropennacht. Dit betekent dat de minimumtemperatuur niet beneden de 20 graden zal komen. Vrijdag wordt met maxima tussen de 31 en 38 graden nogmaals een snikhete zomerdag en dan is ook de eerste hittegolf van 2019 een feit. De hittegolf is een zekerheid als de temperatuur oploopt naar tenminste 25 graden. Dit zal gezien de temperatuurverwachting geen enkel probleem zijn.

Vanaf het weekend wordt de hete lucht geleidelijk meer uit ons land verdreven en gaat de temperatuur omlaag.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0