Nieuw hitterecord een feit: ruim 39 graden!

No recent image

[bericht geplaatst op woensdag 24 juli 2019 om 18.18 uur lokale tijd]

Eindelijk is het dan zo ver. Na 75 jaar is vandaag (woensdag 24 juli 2019) een nieuw hitterecord bereikt. Nog nooit is het in Nederland zo heet geweest als vandaag. Het oude hitterecord van 38,6 graden (gemeten in Warnsveld in 1944) is verbroken. De kans op een nieuw hitterecord was vrij groot voor zowel vandaag als morgen. Het zag er naar uit dat het donderdag zou worden, maar het nieuwe record is woensdag al gevestigd.

In Gilze-Rijen werd het oude record van 38,6 graden het eerst verbroken. Vervolgens is de temperatuur in Eindhoven uiteindelijk opgelopen naar maar liefst 39,3 graden! Dit record houdt hoogstwaarschijnlijk niet lang stand. Donderdag wordt namelijk de heetste dag van deze week en het wordt zelfs nog iets heter dan vandaag. De aangevoerde lucht blijft uitzonderlijk heet en in combinatie met veel zon loopt het kwik overdag weer razendsnel op. Het wordt in de middag 33 tot 40 graden. Of de grens van 40 graden voor de eerste keer ooit in Nederland gehaald gaat worden is nog maar de vraag, maar in het uiterste zuiden van  ons land is dit zeer lokaal niet uitgesloten. De omstandigheden zijn in ieder geval gunstig te noemen. De kans dat het nieuwe hitterecord van vandaag (39,3 graden in Eindhoven) elders verbroken gaat worden is zeer aannemelijk.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam werd halverwege de middag een maximumtemperatuur bereikt van 36,6 graden. Daarmee is geen nieuw hitterecord gevestigd. De hoogst gemeten temperatuur uit ons 12,5-jarig meetarchief blijft staan op 37,1 graden. De kans is groot dat Meteo Alblasserdam donderdag een nieuw hitterecord mag noteren in Alblasserdam.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0