Juni: zomermaand met veel regen

Juni: zomermaand met veel regen

Zomermaand juni is sinds een aantal dagen ten einde en het was een wisselvallige maand met vooral een grote hoeveelheid regen. Er is in juni aanzienlijk meer regen gevallen, dan normaal gemiddeld in een maand valt in Nederland. Oorzaak van de grote hoeveelheid regen waren vooral de dagen met stevige regen- en onweersbuien die soms voor veel neerslag in korte tijd hebben gezorgd met lokale wateroverlast tot gevolg. Tijdens dit soort situaties kunnen van plaats tot plaats grote verschillen ontstaan in de totale hoeveelheid gevallen regen.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam viel in juni bijna 112 mm regen. Daarmee staat juni 2020 op een derde plaats van natste junimaanden sinds het begin van onze metingen (27 december 2006). Alleen in juni 2012 en 2007 viel meer regen. In deze periode van veertien jaar kwam de totale hoeveelheid regen vorige maand voor de vierde keer in juni boven de 100 mm neerslag uit. Ook viel alleen al vorige maand meer regen dan tijdens de gehele meteorologische zomer van 2018.

De totale hoeveelheid regen van vorige maand viel verdeeld over zestien dagen. Op de overige veertien dagen bleef het droog. Op vijf dagen werd een neerslaghoeveelheid gemeten in de dubbele cijfers. Verder verliep juni gemiddeld iets minder warm in Alblasserdam dan juni vorig jaar en werden minder warme en tropische dagen gemeten. Wel kwamen zomerse dagen vaker voor.

[bericht geplaatst op zaterdag 04 juli 2020 om 16.04 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0