Geen landelijke, maar zaterdag wel regionale hittegolf

Geen landelijke, maar zaterdag wel regionale hittegolf

De tropische hitte van de afgelopen dagen is uit ons land verdreven, maar dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Zowel gisteravond, afgelopen nacht en zaterdag overdag trokken stevige regen- en onweersbuien over Nederland met lokaal veel regen en wateroverlast tot gevolg.

Zaterdag werden tropische temperaturen van ten minste 30,0 graden niet meer gemeten, maar op veel plaatsen was nog wel sprake van een zomerse dag. De hoogste waarden werden in de oostelijke helft gehaald met temperaturen tussen de 27 en 29 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelde het broeierig aan buiten. Ondanks de hoge temperaturen van de afgelopen dagen is van een landelijke hittegolf geen sprake. In De Bilt kwam het tot vier zomerse dagen achtereenvolgens, waarvan 1 tropische dag. Wel is het zaterdag op sommige andere plaatsen in het land tot een regionale hittegolf gekomen. Op die plaatsen werd wel aan de criteria van een hittegolf voldaan. Namelijk vijf zomerse dagen achtereenvolgens, waarvan drie tropische dagen. Een zomerse dag van ten minste 25,0 graden was vandaag al voldoende voor een regionale hittegolf.

De stevige regen- en onweersbuien maken een einde aan een zomerse periode met hoge temperaturen. Het weer slaat om en voor de komende dagen staan er lagere temperaturen op het programma met daarbij ook nog eens een stevige wind.

[bericht geplaatst op zaterdag 27 juni 2020 om 18.20 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0