Eerste landelijke tropische dag van 2020 vrijdag een feit

Eerste landelijke tropische dag van 2020 vrijdag een feit

We hebben er dit jaar even op moeten wachten, maar de eerste landelijke tropische dag van 2020 is vrijdag een feit. In De Bilt wist de maximumtemperatuur vandaag de grens van 30,0 graden te bereiken (30,1 graden). Daarmee is het meteen ook de warmste dag van deze week.

Afgelopen woensdag was regionaal al sprake van de eerste tropische dag van dit jaar en ook gisteren kon op een flink aantal plaatsen in Nederland de tropische grens van 30 graden worden afgelezen op de thermometer. In De Bilt bleef op zowel woensdag als donderdag tropische hitte uit met op beide dagen een maximumtemperatuur van 29,4 graden. Ondanks de hoge temperaturen van de afgelopen dagen en vandaag is geen sprake van de eerste landelijke hittegolf van 2020. Op sommige andere plaatsen in Nederland zit een regionale hittegolf er zaterdag wel in. Op die plaatsen is morgen een maximumtemperatuur van ten minste 25,0 graden (zomerse dag) al voldoende.

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam is vrijdag de eerste regionale tropische dag van dit jaar een zekerheid. Met een oost tot zuidoostenwind werd behoorlijk warme en droge lucht naar ons land aangevoerd. In combinatie met volop zon liep het kwik overdag weer razendsnel op. Om 15.24 uur werd in Alblasserdam de grens van 30,0 graden aangetikt. Uiteindelijk is een maximumtemperatuur gemeten van 30,4 graden.

Zaterdag is de tropische hitte uit ons land verdreven, maar het wordt wel een warme dag met op flink wat plaatsen zomerse waarden. Vanaf zondag wordt het minder warm.

[bericht geplaatst op vrijdag 26 juni 2020 om 18.26 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0