Volgende week tropische hitte en mogelijke hittegolf

Volgende week tropische hitte en mogelijke hittegolf

Na de stevige regen- en onweersbuien eerder deze week kunnen we ons langzaam opmaken voor een zomerse periode die voor komende week gepland staat. De buienkans neemt af en volgende week staan zon en tropische hitte op het programma. Mogelijk dient aan het einde van de komende week zich de eerste hittegolf van 2020 aan.

Wanneer mag worden gesproken van een tropische dag en een hittegolf? Van een tropische dag is sprake, wanneer de maximumtemperatuur (op de standaard waarneemhoogte van 1,5 m boven de grond) stijgt naar ten minste 30,0 graden. De definitie van een landelijke hittegolf is, wanneer de maximumtemperatuur in de Bilt op minimaal vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar ten minste 25,0 graden, waarvan minimaal drie dagen in deze periode tropisch moeten verlopen. Wordt op een andere meetlocatie aan deze criteria voldaan, dan is sprake van een lokale / regionale hittegolf.

Dit weekend begint de astronomische zomer. Tijdens de start van de officiële zomer kunnen we warm en verder prima weer verwachten. Met zon, wolken en een enkele lokale bui. Na het weekend blijft het droog en is er veel zon. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur flink omhoog naar zomerse en later in de week tropische waarden.

Bekijk voor meer weer onze website: https://www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op zaterdag 20 juni 2020 om 11.09 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0