Komende dagen aanhoudend voorjaarsweer en warmer

No recent image

[bericht geplaatst op zaterdag 23 februari 2019 om 19.50 uur lokale tijd]

Het fraaie, rustige en zachte voorjaarsweer van zaterdag houdt de aankomende dagen voorlopig aan in ons land. Sterker nog: het wordt na dit weekend warmer! Het zonnige en droge weer hebben we te danken aan een groot en sterk hogedrukgebied met kern boven Polen. Op de barometer konden we vandaag een hoge luchtdruk aflezen met waarden tussen de 1035 en 1040 hPa. De komende dagen blijft de luchtdruk hoog.

Zaterdag was het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur groot te noemen. De dag ging koud van start. Aan het begin van de dag lag het kwik nog rond het vriespunt (0,8 graden). Overdag liep de temperatuur in combinatie met veel zon snel op. Vanmiddag werd het op het meetstation van Meteo Alblasserdam uiteindelijk 12,2 graden. Doordat er weinig was voelde het zeer aangenaam aan buiten. Het is overal droog gebleven en er stond een slechts zwakke tot matige wind uit het oosten tot zuidoosten.

Vanavond verloopt droog en helder en het koelt in de loop van de avond bij weinig wind sterk af. De wind komt uit richtingen tussen oost en zuid en is meest zwak van kracht.

Vannacht kunnen we een rustige en heldere, maar wel koude nacht verwachten. Het blijft overal droog en in combinatie met nauwelijks wind koelt het sterk af. Met name landinwaarts gaat het op veel plaatsen licht vriezen en er kunnen enkele verspreide mistbanken ontstaan. Er staat een slechts zwakke wind uit richtingen tussen oost en zuid.

Morgen wordt het weerbeeld in ons land gunstig beïnvloed door een aanhoudend groot en sterk hogedrukgebied dicht in onze omgeving. Op de barometer kunnen we een hoge luchtdruk aflezen. Het wordt een rustige en mooie dag en het blijft overal droog. Kortom: voorjaarsweer! Het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur zal groot zijn. De ochtend gaat koud van start. Op veel plaatsen vriest het dan nog licht en er kunnen enkele verspreide mistbanken voorkomen. Overdag is er veel zon en de temperatuur loopt snel op. De middagtemperatuur ligt tussen de 11 en 16 °C bij een veelal zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.

Ook na dit weekend kunnen we dankzij de invloed van een groot en sterk hogedrukgebied genieten van rustig en droog weer met veel zonneschijn. Kortom: voorjaarsweer! Het wordt warmer met op dinsdag en woensdag vooral landinwaarts middagtemperaturen oplopend tussen de 15 en 20 graden.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0