Komende week opnieuw tropische temperaturen

Komende week opnieuw tropische temperaturen

METEO ALBLASSERDAM – Eerder deze week zorgden buien regionaal voor flink wat regen. Daarmee is er in delen van ons land een einde gekomen aan een periode met langdurige, extreme droogte. De regen was min of meer een druppel op een gloeiende plaat, want de neerslagtekorten zijn nog steeds aanzienlijk te noemen. Voor de natuur was de neerslag in ieder geval zeer welkom.

De zomer is overigens niet ver van ons vandaan. Dit weekend hebben we te maken met prima zomerweer en ook met de temperatuur is weinig mis. Komende week keert de zomer volledig terug in Nederland. Vanaf maandag gaat de temperatuur weer in de lift en daarna kunnen we ons wederom op gaan maken voor tropische temperaturen boven de 30 graden. Sterker nog: zelfs een tweede hittegolf ligt op de loer.

Komende week opnieuw tropische temperaturen

Dit weekend is het weerbeeld wisselend en (zomers) warm. Zon en bewolking wisselen elkaar af en de middagtemperatuur komt op beide dagen uit tussen de 21 en maximaal 26 of 27 graden. Daarnaast blijft het op een enkele lokale bui na op veel plaatsen droog.

Na dit weekend gaat de temperatuur weer in de lift en kunnen we dagelijks een stijgende lijn verwachten wat betreft de maximumtemperatuur. Maandag wordt het op veel plaatsen zomers warm met temperaturen boven de 25 graden. Vanaf dinsdag keert de tropische hitte terug in ons land met waarden boven de 30 graden. De warmste dagen worden halverwege komende week verwacht, namelijk op de woensdag en donderdag. Daarnaast kunnen we zomerse weersomstandigheden verwachten. De kans op een bui blijft komende week voorlopig klein en er is verder flink wat ruimte voor de zon.

Komende week kans op tweede hittegolf van 2022

Door de hoge temperaturen en tropische hitte die we komende week kunnen verwachten neemt zelfs de kans op een mogelijke tweede hittegolf van 2022 toe. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer).

Een tweede (regionale) hittegolf in één jaar tijd zou in ieder geval meer bijzonder zijn dan één enkele hittegolf. De laatste zomers met twee officiële hittegolven is overigens nog vrij recent, namelijk in zowel 2019 als 2018. In de tweede helft van de komende week lijkt een tweede, lokale hittegolf van dit jaar vooralsnog waarschijnlijk. Een tweede, officiële hittegolf in De Bilt lijkt er vooralsnog niet in te zitten.

[bericht geplaatst op zaterdag 20 augustus 2022 om 14.55 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 23 augustus 2022 om 15.10 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

Weersvooruitzichten zondag 21 tot en met donderdag 25 augustus
Weersvooruitzichten zondag 21 tot en met donderdag 25 augustus
0