Tweede lokale hittegolf van 2022 een feit

Tweede lokale hittegolf van 2022 een feit

METEO ALBLASSERDAM – Donderdag is het de warmste dag van deze week in Nederland als het gaat om de maximumtemperatuur. De zomer weet maar van geen ophouden. Er is veel zon, het is droog en de temperaturen zijn hoog. Kortom: volop zomerse weersomstandigheden dus.

Voor de derde dag op rij steeg het kwik deze week in ons land door de tropische grens van 30 graden. Daarmee is er vandaag , na de eerste lokale hittegolf eerder deze maand (12 augustus), opnieuw sprake van een lokale hittegolf. Het is de tweede lokale hittegolf in twee weken tijd. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer).

Lokale hittegolf

De temperatuur liep overdag in combinatie met veel zon razendsnel op. Met name in het zuiden en oosten van ons land steeg het kwik nog voor het aanbreken van het middaguur op meerdere plaatsen door de tropische grens van 30 graden. In het Brabantse Gilze-Rijen en Eindhoven en in het Limburgse Maastricht werd de grens van 30 graden het snelst bereikt.

Op vier KNMI-meetstations, verdeeld over vier provincies in het (zuid)oosten van het land, was donderdag sprake van een lokale hittegolf en daarmee ook de tweede lokale hittegolf van dit jaar. Hierbij gaat het om de plaatsen Twente (Overijssel), Deelen (Gelderland), Volkel (Brabant) en het Limburgse Arcen. In Twente begon de tweede lokale hittegolf op 19 augustus en duurt vandaag al zeven dagen. In Deelen, Volkel en Arcen begon de tweede lokale hittegolf een dag eerder (18 augustus) en duurt vandaag acht dagen.

Geen tweede officiële hittegolf

Van een tweede officiële hittegolf in De Bilt is geen sprake. Het ontbreekt namelijk aan drie tropische dagen. Alleen woensdag en donderdag werd het op beide dagen boven de 30 graden. Daarnaast ontbreekt het ook aan een serie van vijf zomerse dagen op rij. Vrijdag wordt er namelijk geen zomerse 25 graden verwacht in De Bilt.

Hupsel

In het Gelderse Hupsel is een uitzonderlijke situatie aan de gang. Het KNMI-weerstation in Hupsel is de enige plaats in Nederland waar tot op de dag van vandaag nog altijd geen einde is gekomen aan de eerste lokale hittegolf. In Hupsel begon de eerste lokale hittegolf op 8 augustus en duurt vandaag al achttien dagen. Dat is een uitzonderlijk lange periode. Ondanks de drie tropische dagen in Hupsel deze week is geen sprake van een tweede lokale hittegolf. Simpelweg omdat er aan de eerste lokale hittegolf in Hupsel nog geen einde is gekomen.

[bericht geplaatst op donderdag 25 augustus 2022 om 14.37 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0