Officieel warmste 25 augustus ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 25 augustus ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Het was donderdag wederom heet in Nederland met in vrijwel het hele land tropische temperaturen (ruim) boven de 30 graden. Sterker nog: het was vandaag de heetste dag van deze week als het gaat om de maximumtemperatuur. Bovendien is het vandaag, na dinsdag en woensdag, de derde tropische dag op rij deze week. De hoge temperaturen van donderdag hebben gezorgd voor een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. Zo is officieel sprake van de warmste 25 augustus ooit in De Bilt.

Warmterecord: officieel warmste 25 augustus ooit

Het was vandaag opnieuw een fraaie zomerdag en het bleef overdag droog. Er was lange tijd veel zon, maar daarnaast kwam hier en daar soms ook bewolking voor. Na een zwoele nacht liep de temperatuur overdag razendsnel op en steeg in vrijwel het hele land (ruim) door de tropische grens van 30 graden.

Donderdag was het officieel de warmste 25 augustus ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari, 22 maart en 14 augustus sprake van het vierde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2022. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 32,6 graden. Daarmee is het vorige record van 25 augustus (31,3 graden) uit 2019 gesneuveld.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is donderdag een maximumtemperatuur gemeten van 32,9 graden. Het KNMI-meetstation in het Brabantse Gilze-Rijen had de hoogste temperatuur: 34,2 graden. Dat betekent dat de grens van 35 graden nergens in Nederland is bereikt.

Ook landelijk warmste 25 augustus ooit

Donderdag kwam het na het officiële datum-warmterecord ook tot een landelijk warmterecord. Het was op 25 augustus nog nooit eerder zo warm in Nederland als vandaag. Op het KNMI-meetstation in het Brabantse Gilze-Rijen steeg het kwik naar 34,2 graden. Daarmee werd het vorige record van 25 augustus (34,1 graden in het Brabantse Volkel) uit 1997 nipt verbroken.

Woensdag kwam het net niet tot een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. In de Bilt werd het 30,2 graden. Daarmee werd het vorige record van 24 augustus (30,8 graden) uit 1944 net niet verbroken. Wel werd gisteren het landelijke dagrecord gebroken. Het was op 24 augustus nog nooit eerder zo warm in Nederland als woensdag. Op het KNMI-meetstation in het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 33,5 graden. Daarmee werd het vorige record van 24 augustus (33,3 graden in het Zeeuwse Westdorpe) uit 2016 verbroken.

[bericht geplaatst op donderdag 25 augustus 2022 om 18.18 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0