Ook in Gelderse Hupsel einde aan eerste lokale hittegolf

Ook in Gelderse Hupsel einde aan eerste lokale hittegolf

METEO ALBLASSERDAM – Afgelopen donderdag was de tweede lokale hittegolf van 2022 een feit, maar tot een tweede officiële hittegolf in De Bilt kwam het overigens niet. In het Gelderse Hupsel was gisteren, ondanks een serie van tenminste vijf zomerse dagen op rij en drie tropische dagen, toch geen sprake van een tweede lokale hittegolf. Hoe dit kan? Simpelweg doordat Hupsel tot vrijdag de enigste plaats was in Nederland waar nog geen einde was gekomen aan de eerste lokale hittegolf.

Daar is vandaag verandering in gekomen. Ook op het KNMI-weerstation in Hupsel is er na een lange periode van achttien dagen op rij nu echt een einde gekomen aan de eerste lokale hittegolf van dit jaar. Het werd daar niet warmer dan 23,0 graden. Vrijdag wist het kwik namelijk sowieso nergens in het land te stijgen door de zomerse grens van 25,0 graden. Dat betekent dat er ook een einde is gekomen aan de tweede lokale hittegolf van dit jaar.

Eerste lokale hittegolf ook in Hupsel ten einde

De eerste lokale hittegolf in Hupsel begon al op maandag 8 augustus. Op vrijdag 12 augustus was de eerste lokale hittegolf een zekerheid en duurde in het oosten van het land maar liefst achttien dagen. Dat is een ongekend lange periode. In deze periode met achttien zomerse dagen op rij (25,0 graden of meer) kwam het op het weerstation in Hupsel tot negen tropische dagen met een maximumtemperatuur boven de 30,0 graden. De hoogste temperatuur in deze serie werd gemeten op woensdag 24 augustus: 33,1 graden.

Op Hupsel en Twente na, kwam op woensdag 17 augustus in het hele land een einde aan de eerste hittegolf van 2022. Op weerstation Twente eindigde de eerste hittegolf de dag erna, op donderdag 18 augustus.

[bericht geplaatst op vrijdag 26 augustus 2022 om 18.44 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0