Landelijke hittegolf donderdag officieel een feit

No recent image

Landelijke hittegolf donderdag officieel een feit
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 17:34, juli 26 2018.


Landelijke hittegolf donderdag officieel een feit

Donderdag is een landelijke hittegolf officieel een feit. Het is alweer de 25ste officiële landelijke hittegolf die in De Bilt is geregistreerd sinds 1901. De laatste officiële hittegolf was namelijk drie jaar geleden in 2015. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur op minimaal vijf dagen achtereenvolgens oploopt naar ten minste 25 °C of hoger en in deze reeks moet het tot minimaal drie tropische dagen komen van 30 °C of hoger. In De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van maar liefst 35,7 °C.

De hittegolf duurt vandaag al twaalf dagen en het einde is nog niet in zicht. Later vandaag neemt de kans op een enkele stevige onweersbui toe. Vanavond en komende nacht koelt het maar langzaam aan af. Er volgt een warme plaknacht waarbij het kwik op veel plaatsen niet onder de 20 °C weet te komen. Komende nacht liggen de minima tussen de 19 en 22 °C. Vrijdag wordt het nogmaals snikheet. Met een oostelijke tot zuidoostelijke wind blijft zeer warme lucht naar onze omgeving aangevoerd worden en het warmt gedurende de dag wederom razendsnel op. In vrijwel het hele land wordt het weer tropisch warm met in de middag maxima tussen de 32 en 37 °C. Verder kunnen we mooi weer verwachten. Er is behoorlijk wat zonneschijn al zien we af en toe ook bewolking. Het blijft zo goed als overal droog en er waait een zwakke of matige wind uit het oosten tot zuidoosten, kracht 2-4 Bft.

Zaterdag wordt de hete lucht uit ons land verdreven. Dit gaat gepaard met bewolking en regen- en onweersbuien, maar ondanks dat minder warme lucht ons land zal bereiken zal er nog geen einde worden gemaakt aan deze hittegolf. Na zaterdag houdt het goede zomerweer stand en het blijft flink warm.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam) 

 

0