Landelijke hittegolf zaterdag: Net wel of net niet

No recent image

Landelijke hittegolf zaterdag: Net wel of net niet
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 01:54, augustus 27 2016.

Wil het vandaag tot een landelijke hittegolf komen, dan moet vanmiddag in De Bilt de maximumtemperatuur stijgen naar minimaal 30,0 graden. Als dit gebeurt, dan zijn we een officiële, landelijke hittegolf rijker. Of dit wordt gehaald is nog maar de vraag gezien de te verwachte maximumtemperatuur voor de Bilt 29-30° is voor zaterdagmiddag. Daarmee zal het net wel of net niet tot een hittegolf komen. Het blijft spannend tot het laatste moment.

Voor het behalen van een hittegolf moet het kwik op minimaal 5 dagen achtereenvolgens ten minste 25,0 graden of meer zijn en waarbij minimaal 3 dagen tropisch moeten zijn van 30,0° of meer. Het behalen van een regionale hittegolf in Alblasserdam lijkt zaterdag geen probleem te zijn met waarden rond 31 graden.

Verder ziet het weerbeeld er met name overdag nog goed uit. Er is flink wat zonneschijn en de temperatuur loopt gedurende de dag snel op. Ook zien we bewolking en het blijft tijdens de ochtend en middag op veel plaatsen droog. We bevinden ons in aanvoer van erg warme lucht. Het heetst wordt het in het gehele zuiden. Op veel plaatsen wordt het er tropisch met maxima tussen de 30 en 34°. In het noorden is het met 24-27 graden minder heet. De wind waait overdag op de meeste plaatsen uit oost tot noordoost en is zwak tot matig. Bij zee later mogelijk toenemend naar vrij krachtig.

Vooral vanaf de avond neemt op steeds meer plaatsen de kans op een stevige onweersbui toe. Daarbij moet er rekening gehouden worden met hagel, windstoten en hoge regenintensiteit. Lokaal kan veel regen vallen in korte tijd.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0