Lentedagen op komst, donderdag en vrijdag regionaal 15 °C

Lentedagen op komst, donderdag en vrijdag regionaal 15 °C

METEO ALBLASSERDAM – Het weerbeeld doet ons al dagenlang denken aan de lente, maar nu is het ook de temperatuur dat ons meer en meer doet denken aan het voorjaar. Sterker nog: er zijn een paar lentedagen op komst, want donderdag en vrijdag stijgt de temperatuur vooral in het zuiden van Nederland tijdens de middaguren regionaal door de grens van 15 graden!

Op 1 maart jl. is de meteorologische lente begonnen. Sindsdien hebben we in de eerste week van voorjaarsmaand maart veelvuldig kunnen genieten van de zon en het droge weer. Met name tijdens de nachtelijke en vroege ochtenduren was het vaak koud met overwegend lichte en lokaal zelfs matige vorst. Deze week zien we dagelijks een stijging van de maximumtemperatuur. De nachten worden geleidelijk minder koud en de zuidoostelijke wind voert juist steeds zachtere lucht aan naar onze omgeving. Ook woensdag was een prachtige, zonnige dag en het bleef wederom overal droog. Na een koude start van de ochtend steeg het kwik in de middag in vrijwel het hele land tot ruim in de dubbele cijfers. In het zuidwesten van het land was er sprake van een lentedag. De temperatuur steeg op enkele plekken door de grens van 15 graden. De hoogste temperatuur werd woensdag bereikt op het KNMI-meetstation in Woensdrecht: 15,7 graden.

Lentedagen op komst, het wordt regionaal 15 °C

De warmste dagen van deze week moeten nog volgen. Ook donderdag en vrijdag kunnen we genieten van de zon en de zuidoostelijke wind voert nog zachtere lucht aan naar onze omgeving. De temperatuur stijgt op beide dagen vooral in het zuiden van ons land regionaal door de grens van 15 graden. Lokaal wordt het zelfs 16 of 17 graden. Aan het einde van de vrijdag gaat het weerbeeld geleidelijk veranderen. De bewolking neemt toe en vooral het zuidwesten maakt kans op wat regen. In het weekend is er beduidend meer bewolking en is het licht wisselvallig. Bovendien is het dan minder zacht. Na het weekend blijft het droog met meer zon en opnieuw oplopende temperaturen.

Vrijdag mogelijk officieel warmterecord

Komende vrijdag is er op het hoofdstation in De Bilt kans op het tweede officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2022. Het dagrecord voor 11 maart staat nog op 15,1 graden van 11 maart uit 2002 en 1957. Als het komende vrijdag warmer wordt dan 15,1 graden, dan is het officieel de warmste 11 maart ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee zou er bovendien sprake zijn van het tweede officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van dit jaar. Het eerste officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) in De Bilt van 2022 staat genoteerd op Nieuwjaarsdag. Ook het landelijke record werd die dag gebroken. Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 1 januari in De Bilt.

[bericht geplaatst op woensdag 9 maart 2022 om 22.30 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 11 maart 2022 om 15.34 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0