Lentemaand april zeer droog verlopen

Lentemaand april zeer droog verlopen

Lentemaand april is voorbij en voorjaarsmaand mei begonnen. April was op weergebied een uitstekende maand met veel zonneschijn en langdurige droogte. Bovendien kwamen warme dagen regelmatig voor. Door de langdurige droogte zijn de neerslagtekorten flink opgelopen. Na een natte februarimaand en veel regen tijdens de eerste helft van maart, volgde vanaf half maart de omslag naar een langdurige periode met nauwelijks neerslag. Deze periode hield bijna anderhalve maand stand. Tijdens de laatste dagen van april keerde de wisselvalligheid terug in Nederland, maar de natuur kon de regen goed gebruiken. Ook de meimaand kwam wisselvallig uit de startblokken.

Op de meetlocatie van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam werd vorige maand slechts 14.0 mm regen geregistreerd. Deze hoeveelheid viel verspreid over vijf dagen en op maar liefst 25 dagen bleef het droog. De meeste regen viel op 29 april: 5,8 mm. Sinds het begin van onze metingen (27 december 2006), staat april 2020 met 14.0 mm regen, op plaats drie van aprilmaanden met de minste neerslag. Alleen in 2011 en 2007 viel in april minder regen. Verder heeft de zon duidelijk meer uren geschenen dan april vorig jaar.

Op 28 dagen steeg de temperatuur tot in de dubbele cijfers, waarvan tien dagen warm zijn verlopen met een maximumtemperatuur van tenminste 20 graden. De hoogste temperatuur werd bereikt op 8 april: 24,2 graden. Verder heeft het nog op één dag licht gevroren. Dat was op 1 april met een minimumtemperatuur van -1,7 graden.

[bericht geplaatst op zaterdag 02 mei 2020 om 15.52 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0