Maandag, uitzonderlijk zacht en warmterecord

Maandag, uitzonderlijk zacht en warmterecord

Het was maandag uitzonderlijk zacht voor begin november met in ons land overdag maximumtemperaturen tussen de 17 en 19 graden. In het zuiden en zuidoosten steeg het kwik op sommige plaatsen zelfs tot 20 graden op de thermometer. Ook afgelopen nacht waren de minimumtemperaturen al hoog te noemen. In de Bilt heeft het zeer zachte weer voor een warmterecord gezorgd. Het was vandaag de warmste 2 november ooit gemeten sinds 1901. Maandag is in de Bilt een maximumtemperatuur gemeten van 19,3 graden. Daarmee is het oudere record van 2 november 2014 (17,4 graden) verbroken.

Het was vandaag niet alleen de warmste 2 november ooit gemeten sinds 1901. In de Bilt was het ook nog eens de warmste dag ooit gemeten in een novembermaand sinds 1901. Daarmee is het oudere record van 6 november 2018 (19,0 graden) verbroken.

Naast de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar was het maandag bovendien wisselvallig en winderig. De bewolking had de overhand, maar hier en daar kwam ook de zon af en toe tevoorschijn. In de loop van de dag passeerde een storing (koufront) ons land van west naar oost. Daarmee maakte de zeer zachte lucht plaats voor duidelijk koelere lucht. De wind was flink aanwezig. Aan zee stond er een harde en vooral langs de noordwestkust ook stormachtige wind. Daarbij kwamen zware windstoten voor.

[bericht geplaatst op maandag 02 november 2020 om 16.56 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0