Meteo Alblasserdam heeft storm afgelopen zondag meegemaakt vanaf Ameland

No recent image

Meteo Alblasserdam heeft storm afgelopen zondag meegemaakt vanaf Ameland
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 14:01, december 1 2015.


Foto: storm op Ameland. [29-11-15]

Afgelopen zondag kreeg ons land te maken met een west tot zuidwesterstorm. Meteo Alblasserdam was op dat moment op Ameland en beleefde de storm vanaf het Nederlandse Waddeneiland. In dit bericht doen we door middel van tekst en foto’s verslag van hoe wij die dag beleefd hebben.

Stevige wind. Isobaren (lijnen van gelijke druk) lagen namelijk dicht bijeen. Op een geleidelijk naderend actief windveld vanuit het westen begon de wind naarmate de dag vorderde steeds verder aan te trekken. De gemiddelde windsnelheid ging steeds verder omhoog en de windstoten werden steeds zwaarder.

Ameland 29-11-15
De bewolking had overdag de overhand, maar soms liet ook de zon zich nog zien. Af en toe kwam het tot een bui of buitje, maar verder waren er ook droge perioden. Het waaide stevig. In de loop van de dag werd het geleidelijk steeds onstuimiger. Met name vanaf halverwege de middag. Met onze eigen handwindmeter konden we de wind meten. De gemiddelde snelheid konden we niet vastleggen. Wel konden we de heftige windstoten aflezen. Meteo Alblasserdam heeft momenten halverwege de middag en aan het einde van de middag gemeten, maar ook in de avond tijdens het hoogtepunt van de storm.

In de middag kwamen er al zware windstoten voor met pieken boven de 90 km/u. In de avond zeer zware windstoten met vlagen ruim boven de 100 km/u. Het was zeer onstuimig en het ging echt tekeer. Het water kwam vanuit de Waddenzee in de avond door de combinatie van hoog water en de west tot zuidwesterstorm (dikke 9 Bft) helemaal over de weg heen en de pier kwam onder water te staan.


Foto: Zware windstoten in de middag pieken al ruim boven de 90 km/u bij de Waddenzee


Foto: Zeer zware windstoten in de avond tijdens het hoogtepunt van de storm

Het is op bovenstaande foto moeilijk te zien, maar de rode wijzer is toch echt voorbij de grens van de 100 km/u gekomen.


Foto: strand van Nes

Door de stevige wind wordt het drogere en lichtere zand over het strand geblazen.


Foto: strand bij Nes


Foto: De zee is wilder dan normaal. Strand bij Nes overdag


Foto: Het rode licht brandt. Het water staat nu extra hoog door de storm


Foto: het water stroomt al over de weg. Ook de pier loopt onder water


Foto: Weg komt steeds meer onder water te staan


Nog een foto


De ochtend na de storm. Het water staat nog steeds erg hoog

Het was een mooie ervaring om dit vanaf Ameland meegemaakt te mogen hebben.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0