Na dertien dagen dinsdag een einde aan landelijke hittegolf

Na dertien dagen dinsdag een einde aan landelijke hittegolf

Sinds lange tijd is de maximumtemperatuur in de Bilt dinsdag niet gestegen naar 25,0 graden of hoger op de thermometer. Kortom: na een lange periode van bijna twee weken is er vandaag dan toch echt een einde gekomen aan de eerste landelijke hittegolf van 2020. De hoogst gemeten temperatuur kwam uiteindelijk uit op 24,0 graden. Een warme dag, maar zomerse warmte is uitgebleven.

De hittegolf begon op woensdag 5 augustus en duurde tot en met maandag 17 augustus. Het was een langdurige hittegolf van maar liefst dertien dagen op rij, maar sinds de officiële waarnemingen in de Bilt sinds 1901 duurde deze hittegolf (de 29e) niet record lang. Wel hoort de hittegolf van dit jaar zeker thuis in het rijtje met de langst durende hittegolven sinds 1901. Verder kwam het totaal tot negen tropische dagen en ook dat leverde geen nieuw record op. Wel een nieuw record was de reeks van acht tropische dagen op rij van 6 tot en met 13 augustus. De warmste dag was zaterdag 8 augustus met een maximumtemperatuur van 34,6 graden.

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam is dinsdag een einde gekomen aan de regionale hittegolf. Zomerse temperaturen zijn uitgebleven met vanmiddag een maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) van 23,4 graden. Regionaal op andere plaatsen in ons land is de zomerse grens van 25 graden nog wel bereikt, waardoor op die plaatsen na vandaag nog geen einde is gekomen aan de tweede regionale hittegolf van 2020.

Opvallend is het aantal hittegolven van de laatste jaren. Zo is het tijdens de laatste drie zomers (2018 tot en met 2020) tot vijf landelijke hittegolven gekomen.

[bericht geplaatst op dinsdag 18 augustus 2020 om 19.34 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0