Na Dudley en Eunice is het nu de beurt aan storm Franklin

Na Dudley en Eunice is het nu de beurt aan storm Franklin

METEO ALBLASSERDAM – We zijn nog niet verlost van het onstuimige weer, want na Dudley en Eunice kan Nederland zich vanaf de zondagavond nogmaals gaan opmaken voor een storm, genaamd Franklin. Het wordt de vierde storm van dit jaar met een naam en de derde storm met een naam in nog geen vijf dagen tijd. Storm Franklin komt vanaf de zondagavond en in twee delen. Wat kunnen we zondag en maandag verwachten? U leest het verder in dit artikel van Meteo Alblasserdam.

Eunice was een zware storm en heeft afgelopen vrijdag voor veel stormschade gezorgd. Vooral aan zee en langs de kust is op meerdere plaatsen een windkracht 10 bereikt. In het hele land zijn zeer zware windstoten gemeten. Op enkele plaatsen is een maximale windstoot gehaald van 140-145 km/u. Storm Fanklin zal, ondanks windkracht 9 en de (zeer) zware windstoten die worden verwacht, minder heftig worden dan zware storm Eunice.

Opnieuw storm in aantocht: vanaf zondagavond zorgt Franklin voor windkracht 9 en (zeer) zware windstoten!

Weersituatie zondagmiddag 20 februari

Op de Atlantische Oceaan iets ten zuiden van IJsland bevindt zich een actieve, frontale stormdepressie (genaamd Franklin). Nederland bevindt zich momenteel in een gebied tussen een warmtefront en een koufront in. In deze zone wordt zachte lucht naar onze omgeving aangevoerd. Boven het Verenigd Koninkrijk bevindt zich een koufront en deze storing bereikt zondagavond ons land. Er ontstaat in de loop van de zondagavond een kern van lagedruk en trekt later op de avond/nacht naar maandag naar Denemarken. De passage van het koufront gaat gepaard met veel bewolking, regen en onstuimig weer. Namelijk storm en (zeer) zware winstoten. Na passage van het koufront stroomt koelere lucht uit over het land waar overigens ook buien in zullen voorkomen. Maandag overdag krijgen we te maken met het tweede gedeelte van storm Franklin wanneer de stormdepressie ons land passeert.

Weersvoorspelling geldig voor zondag 20 en maandag 21 februari

Zondag volgt er een grijze en natte dag en de wind neemt opnieuw flink toe. Vanuit het westen wordt de gehele dag veel bewolking aangevoerd en er zijn perioden met regen. Na een frisse start komen we in de loop van de dag terecht in de zachtere lucht. De temperatuur stijgt in de middag naar 9 tot 12 graden. De hoogste waarden in het zuiden van het land. De wind is zuidwestelijk en neemt in de loop van de dag in het binnenland toe naar (vrij) krachtig. Langs de kust staat er een harde of stormachtige wind. Daarnaast moet er worden opgepast voor zware windstoten.

Vanaf de zondagavond neemt de wind verder in kracht toe en komen aan zee en langs de kust zeer zware windstoten voor van maximaal 115-125 km/u. Dat zijn windstoten in kracht 11 tot 12! Landinwaarts wordt de wind krachtig tot stormachtig en moet er ook worden opgepast voor (zeer) zware windstoten. Later op de avond passeert er een koufront ons land van west naar oost. Het is bewolkt en er valt flink wat regen. Aan het einde van de avond volgen enkele opklaringen, maar ook buien en komen we terecht in de koelere lucht. De wind draait dan naar het westen.

De nacht van zondag op maandag verloopt fris en verder wisselvallig en behoorlijk winderig. Er trekken vrij veel wolken over het land van west naar oost en er vallen enkele buien met kans op hagel, onweer en (zeer) zware windstoten. Lokaal is er ook kans op een vlok natte sneeuw. Soms is er ruimte voor opklaringen. De minima liggen tussen de 2 en 4 graden, maar door de wind voelt het kouder aan. De wind waait uit het westen en is in het binnenland vrij krachtig tot hard. Aan zee, langs de kust, boven het IJsselmeer en in het Waddengebied staat er een stormachtige wind en kan het bovendien af en toe stormen. In het hele land moet er worden opgepast voor (zeer) zware windstoten.

Maandag kunnen we nogmaals onstuimig weer verwachten en kunnen we ons gaan opmaken voor het tweede gedeelte van storm Franklin. De storm zal minder heftig zijn dan Eunice. In de loop van de dag passeert een stormdepressie ons land. Het weerbeeld is wisselvallig en verder fris. Er is veel bewolking en er valt regelmatig regen, gevolgd door enkele buien. In de loop van de middag breekt van het noordwesten uit ook de zon af en toe door. De temperatuur stijgt in de middag naar maximaal 7 tot 10 graden, maar door de wind voelt het kouder aan. De wind komt meest uit west tot noordwest en neemt in het binnenland tijdens het hoogtepunt van de storm toe naar veelal krachtig of hard. Aan zee, langs de kust, boven het IJsselmeer en in het Waddengebied staat er een stormachtige wind en gaat het in de loop van de dag af en toe stormen. Verder moet er worden opgepast voor (zeer) zware windstoten. Aan het einde van de middag en in de avond neemt de wind geleidelijk weer af.

Bekijk onze website en weernieuws voor meer informatie over het weer en de aankomende storm.

[bericht geplaatst op zondag 20 februari 2022 om 14.12 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 21 februari 2022 om 12.46 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0