Eunice: zware storm en windstoten in orkaankracht!

Eunice: zware storm en windstoten in orkaankracht

METEO ALBLASSERDAM- Twee stormen in korte tijd. Nu storm Dudley is voorbijgeraasd kan Nederland zich gaan opmaken voor zware storm Eunice. Het zal er vrijdag heftiger aan toe gaan dan tijdens het passeren van storm Dudley. Wat kunnen we verwachten? U leest het verder in dit artikel van Meteo Alblasserdam.

Weersituatie

Storm Dudley heeft met name woensdagavond en in de nacht naar donderdag voor onstuimig weer gezorgd in ons land met (zeer) zware windstoten. Ook donderdag overdag bleef het nog geruime tijd behoorlijk winderig. Aan het einde van de dag neemt de wind geleidelijk wel af. Op de Atlantische Oceaan is Eunice zich momenteel flink aan het ontwikkelen. De luchtdruk daalt in de kern en groeit uit tot een diepe, frontale stormdepressie. Eunice koerst richting Ierland en ligt vrijdag boven het Verenigd Koninkrijk. Later die dag trekt de storm in noordoostelijke richting naar de Noordzee.

Weersvoorspelling vrijdag 18 februari

Morgen volgt dus de tweede storm in korte tijd. In de loop van de dag doet zware storm Eunice ons land aan en zal heftiger worden dan storm Dudley. Er is veel bewolking en er valt van tijd tot tijd (lichte) regen. In de middag breekt de zon van het westen uit af en toe door en wordt het geleidelijk op de meeste plaatsen droog. Het wordt 10 tot 14 graden en daarmee blijft het zacht voor de tijd van het jaar.

Windverwachting: windkracht 10 en zeer zware windstoten in orkaankracht!

De zuidelijke wind draait naar het zuidwesten en in de avond naar het westen. In de loop van de dag neemt de wind snel toe. Rond het middaguur begint het langs de westkust al te stormen en het hoogtepunt van de storm begint rond halverwege de middag. Later in de middag en in de avond wordt de wind in het binnenland hard of stormachtig. Aan zee, langs de kust, boven het IJsselmeer en in het Waddengebied komt er een zware storm te staan, windkracht 10. Daar worden zeer zware windstoten verwacht tussen de 120 en 140 km/u. Dat zijn windstoten in orkaankracht (kracht 12)! Het westen, noordwesten en noorden van het land krijgen het tijdens het hoogtepunt van de storm het zwaarst te verduren. Ook in de westelijke, noordwestelijke en noordelijk gelegen provincies is er kans op storm. In het binnenland moet er worden opgepast voor zeer zware windstoten van ruim 100 km/u.

In de tweede helft van de avond neemt de wind van het zuiden uit langzaam af. Langs de noord- en noordwestkust houdt de (zware) storm en zeer zware windstoten nog aan tot na middernacht. Later in de nacht naar zaterdag neemt ook in het noorden van het land de wind langzaam af.

In en na het weekend is het minder onstuimig, maar ook verre van rustig. Het blijft van tijd tot tijd behoorlijk winderig met kans op zware windstoten. Vooral maandag is er opnieuw kans op storm.

Bekijk onze website en weernieuws voor meer informatie over het weer en zware storm Eunice.

[bericht geplaatst op donderdag 17 februari 2022 om 16.33 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 18 februari 2022 om 12.38 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0