Storm Dudley en zware storm Eunice komen eraan!

Storm Dudley en zware storm Eunice komen eraan!

METEO ALBLASSERDAM – Iets meer dan twee weken geleden deed storm Corrie ons land aan op de laatste dag van wintermaand januari. Wederom kan Nederland zich gaan opmaken voor storm. Er volgen zelfs twee stormen in slechts enkele dagen tijd. Beide stormen hebben een naam en heten Dudley en Eunice. Het is de vierde en vijfde storm met een naam uit de namenlijst die tijdens dit stormseizoen gehanteerd worden door het Ierse, Britse en Nederlandse nationale weerinstituut. Zij vormen de zogeheten westgroep.

Vorig jaar rond deze tijd hadden we een zeer koude, winterse periode achter de rug. Deze maand is in vergelijking met februari vorig jaar een totaal ander verhaal, waarin het maar niet wil winteren. Afgelopen weekend heeft het dan zowaar weer eens gevroren. Even van die winterse speldenprikjes dat we konden merken dat we toch echt nog in het winterseizoen zitten. Als het tijdens de wintermaanden niet wintert dan bepalen wolken, regen en wind vaak het weerbeeld. Wat kunnen we verwachten van stormen Dudley en Eunice? Lees hieronder de weersvoorspelling van Meteo Alblasserdam.

Weersvoorspelling storm Dudley

Eerst krijgen we te maken met storm Dudley. In Nederland zullen we tussen woensdagavond en donderdagochtend hiervan hinder ondervinden. De kern van de stormdepressie trekt van het Verenigd Koninkrijk via de Noordzee in oostelijke richting naar Denemarken/zuidelijk Scandinavië. Woensdag overdag is het al winderig met daarnaast (zware) windstoten.

Vanaf de avond neemt de westelijke wind verder in kracht toe en wordt het onstuimig. Woensdagavond en in de nacht naar donderdag komt er langs de kust een stormachtige wind te staan en gaat het af en toe zelfs stormen. In het binnenland wordt de wind krachtig of hard. In het hele land moet er worden opgepast voor zware windstoten. Vooral langs de kust zullen zeer zware windstoten optreden tussen de 100 en 110 km/u.

Ook aan het begin van de donderdagochtend zal het in het Waddengebied nog af en toe stormen uit het westen met kans op zeer zware windstoten. Ook boven het land is het dan nog behoorlijk winderig met een vrij krachtige tot harde wind en de kans op (zware) windstoten. Later op de dag neemt de wind geleidelijk af.

Weersvoorspelling vrijdag 18 februari (storm Eunice)

Komende vrijdag volgt de tweede storm in korte tijd. Later die dag doet zware zuidwesterstorm Eunice ons land aan en zal heftiger worden dan storm Dudley en Corrie bijvoorbeeld. Eunice ontstaat als lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ten noordwesten van de Azoren. Deze depressie groeit uit tot een zware storm en komt vrijdag boven het Verenigd Koninkrijk te liggen om vervolgens aan het einde van de dag in noordoostelijke richting naar de Noordzee te koersen.

Er is vrijdag veel bewolking en er valt van tijd tot tijd (lichte) regen. In de middag breekt de zon van het westen uit af en toe door en wordt het geleidelijk op de meeste plaatsen droog. Het wordt 10 tot 14 graden en daarmee blijft het zacht voor de tijd van het jaar.

Windverwachting : windkracht 10 en zeer zware windstoten in orkaankracht!

De zuidelijke wind draait naar het zuidwesten en in de avond naar het westen. In de loop van de dag neemt de wind snel toe. Rond het middaguur begint het langs de westkust al te stormen en het hoogtepunt van de storm begint rond halverwege de middag. Later in de middag en in de avond wordt de wind in het binnenland hard of stormachtig. Aan zee, langs de kust, boven het IJsselmeer en in het Waddengebied komt er een zware storm te staan, windkracht 10. Daar worden zeer zware windstoten verwacht tussen de 120 en 140 km/u. Dat zijn windstoten in orkaankracht (kracht 12)! Het westen, noordwesten en noorden van het land krijgen het tijdens het hoogtepunt van de storm het zwaarst te verduren. Ook in de westelijke, noordwestelijke en noordelijk gelegen provincies is er kans op storm. In het binnenland moet er worden opgepast voor zeer zware windstoten van ruim 100 km/u.

In de tweede helft van de avond neemt de wind van het zuiden uit langzaam af. Langs de noord- en noordwestkust houdt de (zware) storm en zeer zware windstoten nog aan tot na middernacht. Later in de nacht naar zaterdag neemt ook in het noorden van het land de wind langzaam af.

In en na het weekend is het minder onstuimig, maar ook verre van rustig. Het blijft van tijd tot tijd behoorlijk winderig met kans op zware windstoten. Vooral maandag is er opnieuw kans op storm.

Bekijk onze website en weernieuws voor meer informatie over het weer en stormen Dudley en Eunice.

[bericht geplaatst op woensdag 16 februari 2022 om 15.57 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 18 februari 2022 om 12.36 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0