Officieel warmste 14 maart ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 14 maart ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Zowel de temperatuur als het weer doen ons vandaag volop denken aan de lente. Het is heerlijk weer om buiten te vertoeven en te genieten van de zon. Vanuit het zuiden wordt niet alleen zeer zachte, maar ook drogere lucht naar ons land aangevoerd en op veel plaatsen is de temperatuur in de middag opgelopen naar 15 graden of meer. In het zuidoosten kan het lokaal maar liefst 19 graden worden en dat zijn vrij hoge temperaturen voor half maart.

De aangename lentetemperaturen hebben donderdag gezorgd voor een warmterecord. Sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901 was het in De Bilt nog nooit eerder zo zacht op 14 maart als donderdag.

Warmterecord: officieel warmste 14 maart ooit

Op het hoofdstation steeg de temperatuur in de loop van de middag tot ruim boven de 17 graden. Uiteindelijk wist het kwik op te lopen naar 17,8 graden op de thermometer. Na 23 januari, 15 februari en 3 maart kon vandaag het vierde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van dit jaar genoteerd worden in De Bilt. Het vorige en bovendien ruim 30 jaar oude record van 14 maart (17,6 graden) uit 1991 is daarmee verbroken.

De hoogste temperaturen zijn vanmiddag gemeten in het zuid(oost)en van het land. Op het KNMI-weerstation in het Limburgse Maastricht werd de hoogste temperatuur van de dag bereikt: 18,3 graden. Op de stranden, op het IJsselmeer en op de Waddeneilanden was het iets minder zacht.

[bericht geplaatst op donderdag 14 maart 2024 om 16.28 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op donderdag 14 maart 2024 om 21.01 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0