Officieel warmste 3 maart ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 3 maart ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Het is zondag een dag met verschillen in zowel weerbeeld en temperatuur. Vooral in de oostelijke helft van ons land was het dankzij de zonneschijn in combinatie met het zeer zachte weer op veel plaatsen echt voorjaar te noemen. Er waren flinke perioden met zonneschijn en de temperatuur steeg regionaal naar 15 graden of meer. Dat zijn lentetemperaturen! De hoge temperaturen voor begin maart hebben zondag gezorgd voor een warmterecord. Na 23 januari en 15 februari kon vandaag het derde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van dit jaar genoteerd worden in De Bilt.

Er was niet overal sprake van fraai en aangenaam lenteweer. Door de invloed van een storing boven het uiterste zuidwesten van ons land bleef het in Zeeland nagenoeg de hele dag bewolkt en viel bovendien af en toe wat (lichte) regen. De hoeveelheden regen bleven overigens wel beperkt. Onder de bewolking bleef de temperatuur steken op zo’n 8 of 9 graden. Op veruit de meeste plaatsen bleef het zondag wel droog.

Warmterecord: officieel warmste 3 maart ooit

Volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 was het nog nooit eerder zo zacht op 3 maart als zondag in De Bilt. Op het hoofdstation steeg de temperatuur in de loop van de middag tot boven de 15 graden. Uiteindelijk werd het 15,9 graden. Daarmee is sprake van het derde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van dit jaar. Het vorige en bovendien bijna 100 jaar oude record van 3 maart (14,7 graden) uit 1930 is daarmee verbroken.

In het binnenland zijn vandaag nog iets hogere temperaturen gemeten. Plaatselijk steeg het kwik tot rond 17 graden op de thermometer.

[bericht geplaatst op zondag 3 maart 2024 om 15.13 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0