Officieel warmste 29 oktober ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 29 oktober ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – De temperaturen waren zaterdag in Nederland wederom uitzonderlijk hoog voor eind oktober. Het kwik steeg tijdens de middaguren op veel plaatsen (ruim) door de grens van 20 graden en daarmee was er sprake van een warme herfstdag. De hoge temperaturen hebben voor de tweede dag op rij gezorgd voor een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. Zo is officieel sprake van de warmste 29 oktober ooit in De Bilt.

Warmterecord: officieel warmste 29 oktober ooit

Naast de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar hadden we zaterdag ook te maken met prima najaarsweer, zeker tijdens de middag. In de ochtend kwam aanvankelijk nog vrij veel bewolking voor, maar in de loop van de dag kwam de zon er van het zuiden uit vaker aan te pas. Het bleef op de meeste plaatsen droog. De zuidoostelijke wind voerde uitzonderlijk zachte lucht aan naar ons land. Na een nacht met vrij hoge minima kon het kwik overdag snel oplopen en op veel plaatsen stijgen tot boven de 20 graden.

Zaterdag was het officieel de warmste 29 oktober ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari, 22 maart, 14 augustus, 25 augustus en 28 oktober sprake van het zesde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2022. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 21,1 graden. Daarmee is het vorige record van 29 oktober (19,7 graden) uit 2005 gesneuveld.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is zaterdag een maximumtemperatuur gemeten van 21,8 graden. Het KNMI-meetstation in het Brabantse Eindhoven had de hoogste temperatuur: 24,6 graden. Daarmee werd de grens van 25 graden net niet bereikt.

Ook landelijk warmste 29 oktober ooit

Zaterdag kwam het na het officiële datum-warmterecord ook tot een landelijk warmterecord. Het was op 29 oktober nog nooit eerder zo warm in Nederland als vandaag. Op het KNMI-meetstation in het Brabantse Eindhoven steeg het kwik naar 24,6 graden. Daarmee werd het vorige record van 29 oktober (22,3 graden in het Limburgse Maastricht) uit 2005 ruim verbroken.

[bericht geplaatst op zaterdag 29 oktober 2022 om 15.24 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 29 oktober 2022 om 17.54 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0