Officieel warmste 12 november ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 12 november ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM –  De temperaturen waren zaterdagmiddag in een groot deel Nederland hoog voor novemberbegrippen. Het kwik steeg tijdens de middaguren in het midden en zuiden van ons land regionaal door de grens van 15 graden. Daarmee hadden we maximumtemperaturen ruim boven de normaal. Het zeer zachte herfstweer heeft gezorgd voor een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. Zo is officieel sprake van de warmste 12 november ooit in De Bilt.

Warmterecord: officieel warmste 12 november ooit

Zaterdag was het officieel de warmste 12 november ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari, 22 maart, 14 augustus, 25 augustus, 28 oktober en 29 oktober sprake van het zevende officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2022. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 16,2 graden. Daarmee is het vorige record van 12 november (15,9 graden) uit 1995 gesneuveld.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is zaterdag een maximumtemperatuur gemeten van 15,0 graden. Het KNMI-meetstation in het Limburgse Maastricht had de hoogste temperatuur: 17,3 graden. Daarmee werd het landelijke record niet verbroken.

Verschillen

Op de dag dat de Sint en zijn pieten zijn gearriveerd in Nederland hadden we ook te maken met duidelijke verschillen in zowel weerbeeld en temperatuur. In het noorden van het land bleef het tot ver in de middag grijs door hardnekkige lage bewolking en aanvankelijk ook mist. In het midden en zuiden was het een mooie herfstdag met volop ruimte voor de zon. Daar zijn ook de hoogste temperaturen gemeten. In het noorden begon de zon in de loop van de middag pas af en toe door te breken. Doordat het in het noorden lang grijs bleef was het ook beduidend frisser. Lokaal bleef de maximumtemperatuur onder de 10 graden. Verder verliep de zaterdag vrij rustig en droog. Omdat er weinig was voelde het in de zon aangenaam aan.

[bericht geplaatst op zaterdag 12 november 2022 om 16.24 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 15 november 2022 om 16.07 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0