Eerste lokale vorstdag van deze herfst een feit

Eerste lokale vorstdag van deze herfst een feit

METEO ALBLASSERDAM – Maandag ging met name in het midden en zuiden van ons land koud van start. Sterker nog: de eerste lokale vorstdag van deze herfst is vandaag een feit. Er mag van een vorstdag worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 m boven de grond) daalt tot onder de 0,0 graden.

In de zuidelijke helft kwam het lokaal tot een vorstdag en op meerdere plaatsen ook tot nachtvorst. Van nachtvorst is sprake wanneer de minimumtemperatuur daalt tot onder de 0,0 graden op een hoogte van 10 cm boven de grond. De eerste vorst is in ieder geval laat dit najaar. In het najaar van 2021 diende de eerste lokale vorstdag in Nederland zich ongeveer een maand eerder aan in vergelijking met dit najaar. In 2021 was dat namelijk het geval op 16 oktober.

Lokale vorstdag

De laagste minimumtemperaturen zijn maandag gemeten in het zuiden van Nederland. Op drie KNMI-meetstations heeft het op 1,5 m hoogte licht gevroren en daarmee was de eerste lokale vorstdag van dit najaar een zekerheid. In Arcen is een minimumtemperatuur gemeten van -0,4 graden. In Ell daalde het kwik naar een minimum van -1,1 graden. De laagste temperatuur werd gemeten in Woensdrecht: -1,4 graden.

Ook op het weerstation van Meteo Alblasserdam is voor het eerst deze herfst vorst gemeten op een hoogte van 1,5 m boven de grond. In Alblasserdam werd de minimumtemperatuur bereikt in de vroege ochtend: -0,8 graden. Van een officiële vorstdag in De Bilt was vandaag geen sprake. In De Bilt kwam de minimumtemperatuur niet lager dan 1,1 graden.

Prima najaarsdag

Maandag kon op veel plaatsen nogmaals worden genoten van de zon. Het was wederom een vrij rustige en droge herfstdag. Op veel plaatsen was er volop zon, maar in delen van het land kwamen ook hardnekkige lage wolken voor. De temperatuur viel beduidend lager uit dan afgelopen weekend en regionaal bleef de maximumtemperatuur zelfs onder de 10 graden. Door de verschillen in het weerbeeld waren er ook verschillen in de temperatuur. Na een koude start wist het kwik in de middag en in de zon lokaal nog op te lopen tot rond 12 graden.

[bericht geplaatst op maandag 14 november 2022 om 15.58 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0