Oktober was warm, ook eerste helft november verliep zacht

Oktober was warm, ook eerste helft november verliep zacht

METEO ALBLASSERDAM – Inmiddels is het halverwege november en na een gemiddeld warme oktobermaand verliep ook de eerste helft van herfstmaand november zacht. Overigens is wel beduidend koudere lucht onderweg naar ons land waar we vanaf de vrijdag geleidelijk mee te maken zullen krijgen. Het aanstaande, vrij koude weertype is overigens maar van korte duur.

Eerste helft november zacht

Oktober was gemiddeld een warme herfstmaand. Zo lag de gemiddelde temperatuur in De Bilt van de afgelopen maand rond twee graden hoger dan het normale oktobergemiddelde. Ook de eerste helft van november verliep zacht. Na vijftien dagen lag de gemiddelde temperatuur ruim drie graden hoger ten opzichte van het normale novembergemiddelde. In de eerste vijftien dagen wist de temperatuur op het hoofdstation in De Bilt te stijgen door de grens van 15,0 graden. Lokaal in het land zijn nog hogere maximumtemperaturen gemeten, zelfs tot rond de 18 graden.

Geen dubbele cijfers

In de Bilt wist de maximumtemperatuur dit jaar op 218 dagen op rij te stijgen tot in de dubbele cijfers. Overigens is dat geen recordlange periode. Aan deze lange reeks is wel een einde gekomen. Na 218 dagen op rij met een maximumtemperatuur van 10,0 graden of meer wist het kwik afgelopen maandag (14 november) niet meer te stijgen tot in de dubbele cijfers. In de Bilt kwam de temperatuur die dag niet hoger dan 9,3 graden. De laatste keer tot 14 november dat de maximumtemperatuur niet wist te stijgen tot in de dubbele cijfers was op 9 april eerder dit jaar. Die dag werd het niet warmer dan 9,6 graden.

Kouder weer op komst

Na een zachte start van november is er beduidend koudere lucht op komst. Het vrij koude weertype weet alleen niet lang stand te houden en duurt amper twee dagen. De koude lucht bevindt zich in het noorden en oosten van Europa. Met een oostelijke stroming weet de koudere lucht vrijdag het noordoosten van ons land al te bereiken. Zo komt de temperatuur vrijdag overdag in de provincie Groningen niet veel hoger dan 4 of 5 graden.

Met name zaterdag zien we een flinke daling in de temperatuur en komt het kwik overdag niet verder dan 3 tot 5 graden. Tijdens de nachtelijke uren daalt de temperatuur tot onder het vriespunt, zeker in de nacht van zaterdag op zondag. In die nacht kan het lokaal zelfs tot matige vorst komen. Vanaf de vrijdagavond kan de regen in het noordoosten lokaal overgaan in natte sneeuw. Zo dient de eerste, voorzichtige winterse speldenprik zich aan. Ook zondag volgt op veel plaatsen nog een koude dag. Aan het einde van de dag stroomt geleidelijk mildere lucht vanuit het westen het land binnen. Deze overgang zorgt in de loop van de dag voor toenemende bewolking en regen behorend bij een storing, voorafgegaan door natte sneeuw.

Meer weten over het weer voor de komende dagen? Bekijk weersvoorspellingen met betrekking tot het koudere weertype en meer via onze website: www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op donderdag 17 november 2022 om 15.26 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 18 november 2022 om 13.44 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0